Sari la conținut

Analizele in timpul sarcinii

Raspunsurile au fost acordate de Dr. Anca Stinga, medic specialist obstetrica-ginecologie

Primul trimestru

In momentu in care mamica afla ca este insarcinata, trebuie sa faca urmatoarele tipuri de analize:

-    Analize uzuale de sange si urina pentru aprecierea starii generale de sanatate a mamei (hemoleucograma, glicemie, transaminaze, bilirubina (totala, directa si indirecta), uree, acid uric, creatinina, profil lipidic, urocultura, sumar de urina)

-    Analize de secretie vaginala (cultura secretie vaginala, test Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma) si Citologie Babes-Papanicolau

-    Grup de sange si RH (recomandat pentru ambii parteneri pentru depistarea incompabilitatilor de grup si RH)
-    Serologie: Test HIV, serologie sifilis, determinare anticorpi - Toxaplasma, CMV, Rubeola, Herpes tip 1+2, Lysteria)

La finalul primului trimestru, intre 11 si 13 saptamani, se efectueaza o prima ecografie de morfologie fetala, urmata de dublu test sau Dry Test pentru depistarea riscului de anomalii cromozomiale ale fatului (sindromul Down, Trisomie 13 sau 18).

 

Al doilea trimestru

Se repeta analizele uzuale mentionate anterior.

Intre 16 si 20 de saptamani de sarcina se efectueaza o ecografie de biometrie fetala impreuna cu Triplu Test, un test pentru depistarea riscului de anomalii cromozomiale fetale si a defectelor de tub neural (anomalii de dezvoltare a sistemului nervos)

In functie de statusul anticorpilor depistati in primul trimestru de sarcina, medicul obstetrician poate recomanda repetarea analizelor serologice (mentionate mai sus).

Tot acum se efectueaza cea mai importanta ecografie,  numita „morfologie fetala trimestrul doi”, cu scopul depistarii malformatiilor minore si majore ale fatului.

 

Al treilea trimestru

Se repeta analizele uzuale de sange si urina. In mod obligatoriu se va efectua cultura de col cu determinarea de streptococ de grup B, importanta pentru a verifica daca mama este purtatoarea acestei bacterii cu riscul de a transmite infectia si catre fat, fie inainte de nastere, fie chiar in timpul nasterii.

Se pot repeta analizele serologice daca medicul ostetrician considera necesar.

De asemenea, in perioada aceasta, este important sa se monitorizeze titrul de anticorpi anti RH sau anti grup sange in cazul cuplurilor cu incompatibilitate de RH/grup de sange (mama RH negativ si tatal RH pozitiv; mama 0I si tatal AII, BIII, ABIIII).

Tot acum se efectueaza in mod regulat ecografii de biometrie fetala pentru monitorizarea unei evolutii favorabile a fatului.

 

Recomandare: In momentul in care viitoarea mamica afla ca este insarcinata, aceasta trebuie sa se prezinte la medicul ostetrician si la recomandarea acestuia sa efectueze trimestrial analizele necesare pentru a depista si trata la timp eventualele probleme legate de starea de sanatate atat a mamei, cat si a fatului.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!