Înainte de momentul nașterii, mămicile trebuie să ia o decizie cu privire la modalitatea de naștere și să se gândească dacă vor să treacă printr-o naștere complet naturală sau să facă epidurală înainte.
Cu toate acestea, epidurala nu este singura opțiune de anestezie. Există, de fapt, două opțiuni de anestezie: anestezie epidurală sau rahianestezie.
Ce este epidurala?
După cum probabil știi deja, epidurala este un tip de injecție care se administrează în spate, înainte de naștere. Ea ajută la ameliorarea durerii, astfel încât să nu simți durere în timpul nașterii. Spre deosebire de anestezia generală, epidurala îți permite să rămâi trează în timpul procedurii medicale fără a simți durerea asociată cu aceasta.
► Citește și: Cum să decizi dacă epidurala este potrivită pentru tine și care sunt riscurile acesteia
Potrivit Brigham and Women's Hospital din Boston, Massachusetts, epiduralele sunt efectuate de un anestezist. Medicul anestezist va începe prin a căuta repere specifice pe partea inferioară a spatelui. Apoi, va curăța zona și va injecta o doză mică de anestezic local folosit pentru a amorți pielea mamei. Apoi, medicul anestezist va introduce un ac gol în spațiul epidural al coloanei vertebrale și va plasa un cateter minuscul în zonă.
Epidurala vine și cu dezavantaje pentru că poate îngreuna împingerea și, ca urmare, poate crește riscul de rupere. Câteva femei au, de asemenea, dureri de cap extreme sau scăderi extreme ale tensiunii arteriale, deși ambele sunt rare.
► Citește și: 17 mămici dezvăluie care a fost cea mai mare frică a lor, în travaliu
Ce este anestezia spinală?
La fel ca epidurala, anestezia rahidiană este adesea folosită pentru a oferi ameliorarea locală a durerii în timpul procedurilor medicale precum nașterea. Cu toate acestea, există mai multe diferențe între cele două tipuri de anestezii și modul în care ele sunt administrate.
► Citește și: Proaspetele mămici descriu experiența travaliului
Rahianestezia, ca și epidurala, este injectată direct în coloana vertebrală a pacientului. Cu toate acestea, în loc să intre în spațiul epidural, rahianestezia este injectată direct în lichidul cefalorahidian din sacul dural. Din cauza modului în care se injectează rahianestezia, eixstă o doză de o singură injecție. Asta înseamnă că, de obicei, efectele dispar în doar câteva ore de la injectarea anesteziei.
În cazul anesteziei spinale, multe femei observă o senzație de căldură în zona picioarelor imediat după injectarea medicamentului. Acul este, de asemenea, mult mai mic decât la epidurală. Cu toate acestea, rahianestezia poate provoca în continuare scăderi ale tensiunii arteriale. În unele cazuri rare, rahianestezia poate duce, de asemenea, la infecții ale coloanei vertebrale sau convulsii.
► Citește și: Anestezia epidurală ar putea reduce riscul apariției depresiei postnatale