Bebelusii nascuti din mame cu un sindrom alimentar pot avea deficiente nutritionale care le pot afecta dezvoltarea fizica si cognitiva pe masura ce cresc.
Vechea vorba ca trebuie sa mananci pentru doi in sarcina capata noi intelesuri atunci cand vine vorba de o mama cu anorexie. O femeie insarcinata care isi restrictioneaza sever caloriile, se antreneaza intens sau foloseste laxative si pastile de dieta in timpul sarcinii poate pune in pericol sanatatea bebelusului precum si propria sa sanatate. Malnutritia si dezhidratarea la mamele insarcinate pot pune probleme serioase in sarcina. Bebelusii nascuti din mame cu o problema de alimentatie pot avea deficiente nutritionale care le afecteaza dezvoltarea fizica si congnitiva pe masura ce cresc.
Cum afecteaza anorexia mama si bebelusul
Restrictionarea mancarii si a lichidelor in sarcina poate duce la:
- Nastere prematura
- Pierdere de sarcina
- Greutate scazuta la nastere
- Complicatii cu sarcina, nasterea
- Preeclampsie (tensiune arteriala marita la femeile insarcinate)
- Malnutritie severa a nou-nascutului.
Citeste mai multe despre pregorexie.
Atunci cand nu mananci destule alimente cu un continut nutritional mare in sarcina, il supui direct pe bebelus la lipsa de vitamine si minerale de care are nevoie pentru a-si dezvolta nervi, oase si organe sanatoase. Bebelusii nascuti din mame cu probleme de alimentatie au un risc crescut de moarte la nastere, de defecte de nastere sau probleme respiratorii. Laxativele pastilele de slabit sau stimulentele ilegale folosite in timpul sarcinii pot duce la anomalii in dezvoltarea fetala. Dupa ce bebelusul se naste, anorexia poate interfera cu alaptarea. Cu cat obtii mai repede ajutor prin intermediul unui program de reabilitate, cu atat sunt mai mari sansele de a avea o sarcina sanatoasa si plina de satisfactii.
Tratamentul anorexiei in sarcina
Sarcina afecteaza femeile cu anorexie intr-o multitudine de feluri. Unele viitoare mame adopta obiceiuri sanatoase alimentare in timpul sarcinii dar se reintorc la obiceiurile lor anorexice dupa ce dau nastere. Altele se tem sa renunte la restrictia de calorii atunci cand sunt insarcinate.
Indiferent unde te afli, poti beneficia de un tratament care sa iti indice un comportament sanatos de alimentatie atat in timpul sarcinii cat si dupa ce bebelusul s-a nascut.
Cand esti insarcinata, este mai importat sa fii monitorizata atent intr-un mediu sigur, in care vei primi sprijinul necesar de care ai nevoie ca sa te protejezi pe tine si pe copilul tau de efectele anorexiei in aceste momente critice.
Pregateste-te pentru sarcina
Anorexia aduce incercari speciale pentru tinerele mame care vor sa devina mame. Din cauza ca anorexia are de multe ori drept rezultat ciclurile neregulate sau absenta lor, poate fi foarte dificil pentru aceste femei sa ramana insarcinate. Daca planuiesti sa ramai insarcinata in viitor, poti face urmatorii pasi ca sa te pregatesti de o sarcina sanatoasa.
- Vorbeste cu un profesionist in nutritie cum poti ajunge la o greutate sanatoasa
- Consulta un nutritionist, un specialist in lactatie si un obstetrician in legatura cu sanatatea ta cand incerci sa ramai insarcinata.
- Urmeaza recomandarile de dieta a nutritionistului sau medicului, inclusiv vitaminele prenatale.
- Construieste-ti un cerc de prieteni, membrii de familie si terapeuti la care poti sa apelezi in cazul in care esti tentata sa iti reiei obiceiurile periculoase.
In mod ideal sarcina trebuie sa fie marcata de bucurie si de speranta. Dar daca suferi de anorexie, kilogramele in plus si schimbarile fizice asociate cu sarcina pot fi terifiante. Exista ajutor pentru femeile insarcinate care vor sa isi revina din aceasta stare. Pentru a asigura conditiile optime pentru sarcina si nastere, apeleaza la specialisti dispusi sa te ajute fara sa te judece. Acest lucru este extrem de important pentru a-ti da incredere in tine si in puterile tale de a trece peste anorexie de dragul copilului tau.
Sursa foto: hepta.ro