Anxietatea este relativ frecventa in timpul sarcinii, dar de obicei ramane nediagnosticata si netratata. Un studiu recent efectuat pe un esantion de 2793 de femei a aratat ca 9,5% dintre femei indeplineasc criteriile pentru tulburare de anxietate generalizata (GAD), la un moment dat in timpul sarcinii. Cele mai mari rate ale GAD au fost observate in primul trimestru (7%). Doar 2% dintre femei au indeplinit criteriile in al doilea trimestru, iar 3% in al treilea trimestru.
Acest studiu a indicat faptul ca un istoric de GAD inainte de sarcina a fost cel mai puternic predictor al tulburarii in timpul sarcinii; femeile cu 4 sau mai multe episoade de GAD au avut de aproximativ 7 ori mai multe sanse de a experimenta anxietatea timpul sarcinii decat femeile fara antecedente de GAD. Avand in vedere informatiile limitate privind siguranta asupra conceptiei a unor medicamente, este comun pentru femeile cu istorii de tulburare de anxietate sa intrerupa medicamentatia anti-anxietate in timpul sarcinii. Cu toate acestea, multe femei experimenteaza reaparitia simptomelor de anxietate in timpul sarcinii si se pare ca primul trimestru este deosebit de dificil.
Anxietatea in timpul sarcinii nu este neaparat un eveniment benign. Diferite studii indica faptul ca femeile care prezinta simptome de anxietate semnificative clinic in timpul sarcinii sunt mai susceptibile sa aiba un travaliu prematur si sugari cu greutate mica la nastere, precum si alte complicatii, inclusiv pre-eclampsie. Astfel, este esential ca femeile cu tulburari de anxietate sa fie monitorizate cu atentie in timpul sarcinii, astfel incat un tratament adecvat sa poate fi administrat in cazul in care anxietatea apare in timpul sarcinii.
Optiuni de tratament
Tehnicile de terapie si relaxare cognitiv-comportamentala pot fi foarte utile pentru tratarea simptomelor de anxietate in timpul sarcinii si pot reduce nevoia de medicamente. Diferite studii au demonstrat eficacitatea yoga, terapiei de masaj si acupuncturii. In timp ce aceste modalitati s-au dovedit a reduce simptomele de anxietate, avem mai putine informatii cu privire la eficacitatea acestor interventii la femeile cu tulburari de anxietate pre-existente.
Unele femei nu se descurca fara ajutorul medicamentelor in sarcina si pot alege sa-si continue tratamentul cu medicamente anti-anxietate. Atunci cand alegi un medicament pentru utilizarea in timpul sarcinii, este important sa se alegi un tratament eficace cu un profil bun de siguranta.
Avem mai multe informatii cu privire la siguranta asupra sarcinii a inhibitorilor selectivi ai receptarii serotoninei (SSRI), inclusiv Prozac (fluoxetina) si Celexa (citalopram) si antidepresivele triciclice. Aceste medicamente sunt eficiente pentru tratamentul tulburarilor de anxietate si cercetarea indica faptul ca nu exista o crestere a riscului de malformatii congenitale majore la sugarii expusi la aceste medicamente in utero. Nici nu exista nici o dovada ca aceste medicamente sunt asociate cu orice complicatii grave in timpul sarcinii.
Citeste si despre depresia antenatala.
Datele referitoare la utilizarea de benzodiazepine (cum ar fi Klonopin, Valium, Ativan) in timpul sarcinii sunt oarecum controversate. Rapoartele timpurii sugereaza ca ar putea exista un risc crescut de despicatura palatina asociata cu expunerea in primul trimestru la aceste medicamente, cu estimarea riscului la aproximativ 0,7%. Cu toate acestea, mai multe studii recente nu au aratat nici o dovada de o crestere a riscului de malformatii la copiii expusi la benzodiazepine. Simptomele de toxicitate au fost raportate la nou-nascuti, iar acestea includ sedare, scaderea tonusului muscular (stare de lesin) si probleme de respiratie. In general, aceste simptome apar rar. Exista, de asemenea unele rapoarte despre sevraj care apar la nou-nascutii expusi la benzodiazepine in utero, inclusiv iritabilitate, perturbarea somnului, si, mai rar, convulsii.
Sursa foto: hepta.ro