Peste 90% dintre avorturile spontane apar in primele opt saptamni de sarcina. Printr-o astfel de experienta trec circa 10-15% dintre femeile care sunt contiente de existenta sarcinii. In realitate numarul avorturilor spontane este mai mare, atingand circa 30% din sarcini. Sa vorbim despre avortul spontan, despre cauze, tratament si modalitatile prin care poate sa fie prevenit.
Cele mai frecvente cauze ale avotului spontan sunt dereglarile hormonale, problemele imunologice (cum ar fi diabetul insulino-dependent), infectiile (precum chlamydia), virusurile, tulburarile sistemice (lupusul), factorii genetici.
Inainte de un avort spontan pot aparea anumite semne, acestea depinzand adesea de cat de avansata este sarcina. Mai concret, daca e vorba de un avort care se intampla inainte de sase saptamani poti avea sangerari, daca este unul care se intampla intre sase si 12 saptamani apar dureri moderate, crampe si sangerari, iar daca este un avort dupa 12 saptamani vei avea nu doar sangerari, ci si dureri, dar mai intense.
Complicatii dupa avort
Unele femei pot avea mai multe semne de avort, cum ar fi sangerari si crampe puternice, iar in corp sa mai ramana resturi ale fatului, dupa ce avortul s-a produs. In aceasta situatie, care este denumita avort incomplet, cel mai probabil medicul ginecolog iti va face un chiuretaj pentru a preveni aparitia unei infectii.
Mergi la medic daca banuiesti ca ai suferit un avort spontan. In cazul in care ai sangerari si crampe nu sta acasa asteptand sa se intample ceva, ci mergi la un medic ginecolog. Acesta iti poate face o examinare cu ultrasunete, cu ajutorul careia va sti sigur daca sarcina decurge normal sau ai avut un avort. O astfel de examinare se poate efectua si la 5-6 saptamani de sarcina.
Cele mai comune cauze ale avortului spontan
Cele mai multe dintre femeile care au suferit un avort spontan simt acest lucru ca pe o mare pierdere, indiferent daca sarcina era de cinci saptamani sau de trei luni. Fii constienta de faptul ca suferinta sufleteasca este normala intr-o astfel de situatie si ca dispare greu si incet; plangi cat de mult simti nevoia; petrece mai mult timp cu persoane apropiate care te asculta si te sprijina; roaga-te; gandeste-te ca nu esti singura si ca au mai fost si alte femei nevoite sa treaca prin asa ceva.