Te așteptai ca în perioada sarcinii să ai picioarele și mâinile umflate, să ai grețuri de dimineață și dureri de sâni. Dar arsurile la stomac nu ți-au trecut deloc prin gând.
De ce apar arsurile la stomac, în sarcină?
După cum sugerează și numele, arsurile la stomac, denumite și reflux gastroesofagian și indigestie acidă, încep din capul pieptului și pot ajunge chiar în zona gâtului.
Pe lângă faptul că simți o senzație de arsură, poți simți și:
- Balonare
- Gust de acru în gură
- Dureri în gât
- Tuse frecventă
Mâncărurile picante pot agrava arsurile la stomac, însă senzația de arsură pe care o ai poate avea mai mult de-a face cu hormonii decât cu condimentele picante.
Deci, dacă nu sunt de vină alimentele picante, care esta cauza arsurilor la stomac?
Conform unui studiu, până la 45% dintre viitoarele mămici au arsuri la stomac. Ele pot dispărea în orice moment al sarcinii, dar sunt mai frecvente în timpul celui de-al doilea și al treilea trimestru de sarcină.
► Citește și Ești gravidă? Iată ce îl enervează foarte tare pe bebelușul din burtică
Experții nu sunt siguri ce anume provoacă arsurile la stomac, dar suspectează că apar din cauza următorilor factori:
Hormonii
Progesteronul numit și hormonul sarcinii poate fi una din cauza arsurilor la stomac, deoarece hrănește copilul din pântece.
Progesteronul acționează ca un relaxant muscular. În cazul arsurilor la stomac, hormonul poate slăbi mușchiul, numit valvă esofagiană interioară, care îți închide stomacul de esofag.
Creșterea bebelușului
Pe măsură ce uterul se extinde odată cu creșterea copilului, acesta concurează pentru spațiu cu celelalte organe. Uterul este în creștere și pune presiune pe stomacul tău, făcând ca acizii stomacali să îți provoace greață, mai ales dacă stomacul este plin.
Digestie încetinită
Pe măsură ce digestia încetinește, stomacul rămâne mai mult timp plin, iar șansele de arsuri la stomac cresc.
► Citește și Alimentele potrivite în fiecare săptămână de sarcină, pentru a crește un bebeluș sănătos
Cum poți preveni arsurile la stomac?
Ai grijă ce mănânci
Nu este surprinzător ca alimentele acide și condimentele care creează acid la stomac să-ți provoace arsuri, așa că fii atentă la ceea ce mănânci. Evită citricele, ceapa, roșiile, usturoiul, cofeina, ciocolata și alte alimente acide.
Este indicat să mănânci mai puțin și mai des
Acest lucru ajută la evitarea umplerea stomacului și îi permite să se golească mai repede.
Stai dreaptă când mănânci
Gravitatea va ajuta ca mâncarea să ajungă cum trebuie în stomac.
Nu mânca cu 3 ore înainte de culcare
Dacă mănânci înainte să adormi, încetinești digestia, iar în timpul nopții arsurile la stomac nu mai pot fi controlate.
Nu fuma
Există o mulțime de motive pentru care este indicat să nu fumezi în timpul sarcinii, iar arsurile la stomac poate fi unul dintre ele.
Poartă haine conform dimensiunilor tale
Poartă haine din materiale de calitate în care să te simți confortabil.
Bea lichide după mese, nu în timpul lor
Dacă bei lichide după ce mănânci, vei crea un mediu lipsit de arsuri stomacale.
Încearcă acupunctura
Într-un studiu din 2015, femeile însărcinate care au apelat la acupunctură au raportat o îmbunătățire a capacității de a dormi și de a mânca.
Nu consuma alcool
Pe lângă faptul că alcoolul poate provoca tot felul de probleme în dezvoltarea bebelușului, alcoolul poate mări aciditatea din stomac.
► Citește și Condimente permise și condimente interzise în sarcină
Vorbește cu medicul tău despre eventualele medicamente pentru arsurile la stomac
Medicamentele antiacide ajută la neutralizarea aciului din stomac și reduce senzația de arsură.