Sari la conținut

Asistarea tatălui la nașterea bebelușului. 10 argumente pro și contra

Chiar dacă unii bărbați și-ar întâmpina cu bucurie nou-născutul și și-ar ține partenera de mână în timpul nașterii, există și bărbați care, de cele mai multe ori de teamă, refuză să fie prezenți la nașterea bebelușului lor.

Acest lucru ridică multe întrebări cu privire la avantajele și dezavantajele asistării viitorul tătic la nașterea bebelușului.

Care sunt avantajele și dezavantajele în situația în care bărbatul asistă la nașterea copilului?

Dezavantaje

Durerea poate fi mai intensă

Oxitocina, cunoscută sub numele de hormonul iubirii, este necesară pentru o naștere mai ușoară și mai puțin dureroasă. Acesta este motivul pentru care este mai bine ca bărbații, dacă nu sunt pregătiți sau se tem de întregul proces, să nu participe la nașterea bebelușului. Anxietatea lor poate adăuga tensiune și poate duce chiar la o situație în care nivelul de adrenalină al mamei crește, iar oxitocina scade.

► Citește și: Ți-e teamă să naști? 3 frici pe care le au femeile, în ceea ce privește nașterea

Tăticul s-ar putea confrunta cu depresia

Există bărbați care încep să se simtă neputincioși și fără speranță, după ce au asistat la naștere. Acest lucru se întâmplă pentru că nu pot face prea multe pentru a ajuta proaspăta mămică. Simptomele depresiei pot include pierderea sau creșterea în greutate, dureri de cap, oboseală sau chiar izolare de prieteni și familie.

S-ar putea să-ți complice viața amoroasă

Deși majoritatea bărbaților sunt fericiti după ce au asistat la nașterea copilului, se poate ca ei să nu fi fost pregătiți pentru această etapă, lucru care se poate vedea în evoluția relației dintre parteneri. Asistarea la naștere poate minimaliza sentimentele pe care partenerii le au unul pentru celălalt, transformându-și relația într-una de prietenie strânsă.

Travaliul ar putea dura mai mult

Atunci când mămica îți ține copilul în brațe pentru prima dată, trebuie să fie concentrată asupra bebelușului. Prima întâlnire cu nou-născutul, mirosul lui și experimentarea contactului piele pe piele o va distrage de la tot ce se întâmplă în jurul ei. Acest lucru o va ajuta, de asemenea, să împingă placenta afară, deoarece oxitocina este esențială chiar și după nașterea copilului. Dacă tăticul este prezent, el ar putea fi motivul creșterii nivelului de adrenalină și al scăderii nivelului de hormoni necesari.

► Citește și: 17 mămici dezvăluie care a fost cea mai mare frică a lor, în travaliu

Unele lucruri pe care le fac bărbații le enervează pe soțiile lor

Chiar dacă bărbații decid că vor să fie prezenți la naștere, acest lucru se poate transforma într-o idee foarte neinspirată, mai ales dacă travaliul durează mai mult de 12 ore. Unii dintre bărbați încep să mănânce în salon, să vizioneze videoclipuri pe telefon și pot chiar pleca în timpul nașterii. De asemenea, se pot simți somnoroși din cauza adrenalinei experimentate în drumul și în graba către spital.

Avantaje

Tăticul va fi prezent în primele momente de viață ale bebelușului

Chiar dacă unii bărbați se tem de momentul nașterii bebelușului, emoțiile trăite în acele momente atât de importante se transformă în amintiri de neuitat pentru ambii părinți.

► Citește și: Fotografii puternice, care îți arată că travaliul este mai ușor în doi

El ar putea ajuta cu hrănirea nou-născutului

Tăticul ar putea fi alături de mamă, atunci când alăptează. Chiar și de la prima încercare, bărbatul o poate ajuta. Poate avea grijă de mamă, să-i aducă hrană și apă, o poate ajuta să se simtă confortabil și îi poate face chiar un masaj.

El poate oferi sprijin emoțional și fizic

Viitori tați ar trebui să fie alături de soțiile lor, în timpul travaliului, deoarece le pot ajuta pe femei să fie mai relaxate și chiar să le facă să râdă. Proaspăta mămica va fi nedormită și epuizată, probabil și anesteziată, dar dacă partenerul ei este alături de ea, va fi mai relaxată știind că bebelușul este pe mâini bune.

Tăticul va fi mai legat de copil, după naștere

În ultimii ani, tații s-au implicat mai mult în viața copiilor lor. Sunt prezenți când partenerele își fac testele de sarcină, le însoțesc la ecografii și sunt mereu alături de ele. Acest lucru are un mare impac asupra dezvoltării emoționale și cognitive a copilului.

► Citește și: Sfaturi pentru un viitor tată: cele mai importante lucruri de făcut, în ziua când ți se naște copilul

El va putea lua decizii rapide

Uneori, planul nașterii trebuie schimbat, iar dacă se întâmplă acest lucru, partenerul tău va fi lângă tine pentru a te ajuta. Există cazuri în care prezența soțului a salvat viața soției și a copilului.

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!