Medicamentele trebuie evitate in cursul sarcinii si mai ales in primul trimestru.
Medicii considera ca toate medicamentele pot avea un efect daunator mai ales in perioada de embriogeneza din primul trimestru astfel ca orice tratament trebuie ales astfel incat sa respecte un raport ideal intre necesitate si minim de riscuri pentru embrion sau fat si sarcina.
Acest principiu se aplica si in cazul medicamentelor banale, cum este aspirina. Acest medicament care in principal are efect analigezic, antiinflamator si anticoagulat, fac din aspirina un aliment mai mult decat util. Sub supravegherea medicului aspirina, in cantitati foarte bine stabilite, se poate administra in timpul sarcinii, pentru ca poate preveni un avort spontan, de exemplu. Dar, o doza nepotrivita de aspirina poate avea chiar efect advers.
Asa se face ca aspirina si alte antiinflamatoare, inclusiv ibuprofen nu sunt recomandate ca antialgice in timpul sarcinii.
In ultimul trimestru de sarcina aspirina este contraindicata pentru ca poate sa duca la o scadere naturala a nivelului de prostaglandine, ceea ce poate aduce o perturbare a fluxului sangvin la nivelul uterului cu grave efecte asupra fatului.
Recomandarea medicilor este aceea de evita complet automedicatia in cursul sarcinii, orice medicamente, chiar si simplele suplimente nutritive cu minerale si vitamine, putand fi administrate doar cu acordul medicului.
Aspirina in timpul sarcinii
