Astmul este o boala care afecteaza tuburile care transporta aer catre si de la plamani. Daca ai astm bronsic, aceste tuburi subtiri sunt mai sensibile si se umfla si se irita mai usor. Asta te face sa tragi mai greu aer in plamani, sa ai respiratie suieratoare, sa tusesti si sa ai o senzatie de strangere in piept. Astmul poate varia de la usor la sever.
Cum afecteaza astmul sarcina
Sarcina nu cauzeaza astm, daca nu-l aveai dinainte, dar efectul sarcinii asupra femeilor care au astm este imprevizibil. Aproximativ o treime din femeile gravide va vedea o imbunatatire, o treime nu va vedea nici o schimbare si o treime va experimenta o agravare a simptomelor.
Unele studii au constatat ca, daca simptomele astmului se inrautatesc, este mai probabil sa se intample asta in al doilea si al treilea trimestru de sarcina (dupa aproximativ 13 saptamani), cu un varf de simptome in luna a sasea. Un alt studiu a constatat ca simptomele sunt exacerbate intre saptamanile 24 si 36, iar dupa aceasta, simptomele scad si aproximativ 90% dintre femei nu mai au simptome de astm in timpul travaliului sau nasterii.
Cel mai bun mod de a avea o sarcina sanatoasa este sa controlezi eficient astmul. Daca astmul bronsic este bine controlat, exista putine sau chiar nici un risc de probleme pentru tine sau copil.
De indata ce ai aflat ca esti insarcinata, consulta medicul de familie care iti va spune cum poti controla eficient astmul in sarcina.
Tratamente de astm si sarcina
Trebuie sa continui sa iei tratamentul pe tot parcursul sarcinii. Cu exceptia cazului in care astmul se agraveaza, tratamentul poate ramane exact la fel ca inainte. Daca opresti tratamentul si astmul devine necontrolat, acesta prezinta un risc pentru sanatatea ta si va creste, de asemenea, riscul sa nasti un copil cu o greutate mica.
Poti continua orice tratament de astm in timp ce alaptezi. Chiar si atunci cand esti ocupata cu noul copil, este important sa nu iti neglijezi propria sanatate si sa tii astmul sub control.
Semne de avertizare
Semnele care pot indica ca astmul se agraveaza includ:
- o tuse inrautatita pe timp de noapte sau dimineata devreme, sau cand faci exercitii
- respiratie suieratoare
- dispnee
- senzatie de apasare in piept
Ai, de asemenea, mai multe sanse sa suferi de reflux acid in timp ce esti insarcinata. Aceasta conditie apare atunci cand acidul din stomac urca in sus, in esofag . Si acesta tinde sa agraveze astmul.
Daca ai aceste simptome, discuta cu medicul de specialitate, care te va consilia cu privire la cel mai bun tratament.
Gestionarea astmului in timpul sarcinii
Daca ai astm bronsic, trebuie sa ai un plan personal prin care sa ajustezi tratamentul dupa cum simti tu.
Citeste mai multe despre astmul in sarcina.
De exemplu, daca tusesti sau afara este rece, astmul bronsic se poate inrautati, caz in care poti creste cantitatea de inhalari (steroizi) sau poti incepe sa ii administrezi in mod obisnuit (daca nu faceai lucrul acesta). Acest lucru este complet sigur in timpul sarcinii.
In timp ce poti continua sa faci miscare si sa lucrezi in mod normal, exista unele masuri pe care le poti lua ca sa incerci sa impiedici astmul sa se agraveze in timpul sarcinii:
- Evita fumatul
- Evita alergenii cum ar fi blana animalelor de casa
- Controleaza febra fanului cu antihistaminice – discuta cu medicul sau cu farmacistul despre care antihistaminice sunt sigure in timpul sarcinii
Sursa foto: hepta.ro