Sari la conținut

Atelier de atasament prenatal

Dezvoltarea emotionala a viitorului bebelus se bazeaza pe relatia pe care voi, parintii o aveti cu el. O relatie de atasament care lui ii da libertatea sa se dezvolte, sa creasca armonios. Ea incepe inca de cand bebelusul din burtica are 10 saptamani, adica de cand ii simtiti primele miscari.

Atelierul de atasament prenatal al parintilor ghemotoci urmareste sa ajute viitorii parinti in aceasta noua si fascinanta calatorie.

Cine sunt Nicoleta si Ioana, initiatoarele acestui atelier?

Suntem psihoterapeuti si mamici, iar mai nou “ghemotoci specialisti”. Daca va intrebati ce inseamna ultima titulatura, iata explicatia noastra: din pasiunea pentru cele doua profesii de baza s-a nascut proiectul  Eu, parinte ghemotoc, prin care ne dorim sa impartasim din cunostintele si experientele noastre cat mai multor parinti la inceput de drum, practic sa fim alaturi de ei inca din primele saptamani de sarcina si pana la implinirea a 2 anisori. De ce in aceasta perioada? Pentru ca acesta este intervalul in care se construieste baza emotionala a copilului, iar noi, parintii avem un rol determinant in aceasta constructie. Asadar ne propunem ca prin programele noastre sa oferim increderea si siguranta necesare viitorilor si proaspetilor parinti pentru a crea acea baza de siguranta indispensabila pentru dezvoltarea emotionala a copiilor nostri.


De ce un astfel de atelier?

Pentru ca relatia dintre mama si fat, ceea ce noi numim atasament prenatal, se construieste inca din burtica. Cum? Pai totul incepe la aflarea vestii ca esti insarcinata, o data cu prima ecografie, auzul batailor inimii, primele miscari ale bebelusului si continua mai apoi cu emotii si fantezii legate de sarcina, de noi ca mame, de bebelusul nostru, de noile responsabilitati. Participarea la un astfel de curs are rolul de a ajuta viitoarea mamica sa experimenteze si sa exploreze toate aceste trairi si emotii, in vederea intaririi legaturii dintre ea si bebelus.

Cum se desfasoara, la ce ar trebui sa se astepte o viitoare noua mamica?

Atelierele noastre sunt experientiale, practice. Astfel ca, pe parcursul celor doua ore, dincolo de informatiile teoretice pe care le oferim, incurajam participantele in explorarea emotiilor legate de sarcina si fat, de modul in care si-l imagineaza, cum va fi cand va veni pe lume si felul in care se percep ca mame. Toate acestea au rolul de a sustine atasamentul prenatal, acesta fiind influentat de factori precum: sprijinul social pe care il primesti pe perioada sarcinii, propria experienta de atasament, relatia de cuplu, modul de reprezentare a propriei persoane ca ingrijitor.
In plus, vorbim despre tiparele de atasament si care sunt mijloacele prin care ii putem oferi bebelusului un mediu cald si sigur, propice dezvoltarii sale emotionale.

Ce poate face un psihoterapeut pentru a o pregati mai bine pe viitoarea mama?

Atunci cand afli vestea ca esti insarcinata, apar foarte multe lucruri de facut: controale, analize, ecografii. Dorim sa ne asiguram ca totul este in regula, sarcina se dezvolta normal, fatul este sanatos. Odata cu aceasta veste insa, apar si foarte multe sentimente, emotii. Apare bucuria, dar si grija, apare nelinistea si poate chiar teama. Tocmai de aceea, noi, ca psihoterapeuti, am conceput aceste ateliere in ideea de a oferi suport pentru toate aceste schimbari emotionale care apar pe parcursul sarcinii. Cum facem asta? Prin oferirea unui cadru sigur, empatic, in care emotiile sunt intampinate cu acceptare si deschidere. Mai ales ca, dincolo de sanatatea fizica, starea emotionala a femeii insarcinate, modul in care ea traieste, experimenteaza aceasta perioada, este extrem de importanta in dezvolatrea viitoarei relatii cu bebelusul, adica a atasamentului postnatal.

Ce ar trebui sa stie o mama despre atasamentul prenatal?

Atasamentul prenatal apare incepand cu a 10a saptamana de sarcina sau o data ce simte primele miscari fetale, insa se dezvolta pe tot parcursul sarcinii. Tocmai de aceea este important sa comunici cat mai mult cu bebelusul, sa ii canti si sa ii citesti. La fel de important este sa ai grija de tine, de corpul tau, dar si sa te pregatesti pentru nastere si pentru noul tau rol, acela de mama! Citeste, informeaza-te deoarece cu cat va fi mai intensa preocuparea fata de fat, cu atat este mai predictibila dezvoltarea unui atasament securizant fata de bebelus,


Aceste ateliere se tin in mod regulat. Pentru a va programa sau obtinerea mai multor informatii aveti mai jos detaliile de contact:

Cand: duminica, in intervalul 14.00-16.00
Investitie: 80 de lei/ persoana;
Inscrieri: euparinteghemotoc@gmail.com, 0721254119/ 0744831508
Locatie: Str. Poiana Narciselor, nr.10, apt. 1, sector 1 (zona Sala Palatului)
Web: http://euparinteghemotoc.blogspot.ro/

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!