Sari la conținut

Atentie la medicamente in sarcina

Stiai ca, desi este recomandat sa se evite utilizarea inutila de medicamente in timpul sarcinii, aproximativ 90 % dintre femei iau medicamente in timpul sarcinii? Circa 3% din malformatiile congenitale sunt rezultatul consumului unui anumit tip de medicamente in timpul sarcinii.

Motivul principal pentru care nu este indicat sa se foloseasca medicamente in timpul sarcinii este dat de efectele teratogene care pot aparea. Substantele teratogene sunt cele care pot intrerupe dezvoltarea normala a unui fat.

Sunt insa dese cazurile in care femeia este nevoita sa ia medicamente pentru a trata o anumita afectiune si, in aceste cazuri, este necesar sa respecte tratamentul pentru a-si rezolva afectiunea si de a redeveni sanatoasa pentru ea si copilul ei. In aceste circumstante, este imperios necesar ca femeia insarcinata sa tina legatura cu medicul si sa fie informata cu privire la riscurile asociate cu utilizarea medicamentelor. In orice situatie, medicul trebuie sa fie instiintat cu privire la orice fel de medicament vrei sa iei, inclusiv cele din plante medicinale sau alte suplimente alimentare.

Drogurile ajung la fat, in utero, prin traversarea placentei. Exista trei moduri in care un medicament poate afecta fatul:

1.       Medicamentul poate afecta fatul, determinandu-l sa se dezvolte anormal sau poate duce chiar la disparitia fatului.

2.       Medicamentul poate afecta placenta si poate reduce cantitatea de nutrienti “livrata” fatului. Nou nascutul va fi un copil subponderal.

3.       Medicamentele pot duce la contractia prematura a muschilor uterini si pot provoca travaliu prematur.

Diferiti factori sunt implicati in determinarea nocivitatii unui medicament pentru fat. Principalii factori includ tipul de medicament marimea dozei pe care o ia mama, precum si termenul la care se afla sarcina. Imediat dupa fertilizare si pana in jurul zilei de 20 post- conceptie, medicamentele actioneaza intr-unul din doua moduri extreme. Acestea fie provoaca decesul fatului, fie nu ii fac nici un rau. In timpul saptamanilor 3-8 dupa conceptie, fatul pare a fi mai sensibil la efectele medicamentelor. Acest lucru se datoreaza faptului ca organele sunt in curs de dezvoltare. Fatul poate dezvolta o malformatie in acest timp, se poate produce un avort spontan sau copilul nu va fi deloc afectat. Dupa ce organele s-au format, medicamentele nu mai afecteaza de obicei fatul, insa pot influenta dezvoltarea organelor precum si cresterea si dezvoltarea tesutului.  

Medicamente sunt in prezent clasificate (de FDA din Statele Unite) in functie de riscul pe care il prezinta pentru fat si li se atribuie o categorie de risc: A, B, C, D, sau X. Cele mai sigure medicamente pentru a fi utilizate in timpul sarcinii sunt medicamentele de categoria A. Medicamentele de categoria "A" au fost studiate folosind din punct de vedere clinic si s-a dovedit ca nu prezinta un risc evident pentru fat. Medicamentele din categoria "B" au fost studiate pe animale, dar nu exista studii exhaustive pe oameni.  Categoria "C" de medicamente nu a fost studiata in mod adecvat nici la animale sau oameni, iar si medicamentele din categoria "D" reprezinta un risc pentru fat. Cu toate acestea, categoria "D" de medicamente este adesea folosita in cazul in care beneficiul de utilizare depaseste riscul. In cele din urma, categoria "X" de droguri s-a dovedit a fi daunatoare pentru fat si riscul de a folosi medicamente din aceasta categorie este mai mare decat toate beneficiile.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!