Aceasta metoda experimentata in unele spitale lasa o mai mare libertate cuplurilor si asigura o experienta nonintruziva, mai putin frustranta si mai putin dureroasa pentru venirea pe lume a copilului, dar are si contraindicatii.
Exista motive intemeiate pentru preferinta semnificativa a femeilor pentru nasterea acvatica. Daca masurile de igiena si de siguranta se aplica corect si complet, aceasta metoda se practica fara risc de infectie sau de inhalare. Prin nasterea in apa, exista o diminuare importanta a ponderii nasterilor prin cezariana sau prin alte interventii medicale.
Pentru mama, avantajele principale tin de scurtarea timpului cat dureaza travaliul, datorita efectului relaxant al apei incalzite la circa 37º. Rolul activ al femeii este sustinut intr-o ambianta calma, non-medicalizata, intima. Durerea este redusa considerabil, fara substante farmaceutice. Se inregistreaza statistic mai putine sechele dupa nastere, leziuni etc., iar timpul de recuperare si lauzia sunt mai scurte. Stresul si frica de nastere sunt atenuate simtitor.
Cat despre bebelus, nasterea este mai putin traumatizanta, necesitand un efort mai mic in mediul acvatic. Potentialul periculos al medicatiei si al interventiilor, de pilda cu forcepsul, se diminueaza. Se faciliteaza, in plus, contactul la nivel de piele al mamei cu copilul, mangaierile si saruturile fiind permise imediat dupa nastere.
Circa 85% dintre femeile insarcinate pot face apel la acest tip de nastere, insa contraindicatiile includ: boli ale mamei (diabet, patologii renale, pulmonare, cardiace), hipernervozitatea sau hipersensibilitatea mamei, sau faptul ca ea nu se simte in largul sau in apa, starea generala de extenuare a mamei aflate in travaliu, starea mamei contaminate de SIDA, hepatita B sau orice alta boala contagioasa, daca mama are nevoie de perfuzii, hemoragiile anormale, conditia numita “placenta praevia”, nastere prematura, monitorizarea cardiaca fetala negativa, consistenta anormala a lichidului amniotic, pozitia inadecvata a fatului, disproportia fetopelviana, o anomalie fetala importanta.
Pentru viitoarele mamici care sunt interesate de acest tip oarecum inedit de nastere, ele trebuie sa stie ca pregatirea prenatala desfasurata in mediul acvatic este indispensabila pentru a permite o nastere in apa de succes. De asemenea, haptonomia (sau tehnica si “arta” atingerii, prin care fatul poate fi “pilotat” intr-o pozitie optimala pentru nastere) este indicata ca preambul la nasterea acvatica.