Sari la conținut

Bebelus mare la nastere

Un bebelus este considerat a fi mare la nastere daca are peste 4 kilograme. Ponderea acestora este din ce in ce mai mare in ultimii ani (in jur de 10% dintre toti nou nascutii) si situatia poarta numele de macrosomia. 

 

Printre motivele care duc la o asemenea situatie se pot numara:

- factori genetici. Se iau in calcul atat greutatea mamei la nastere, cat si constitutia tatalui

- mama a trecut in timpul sarcinii prin diabet zaharat

- mama este supraponderala

- bebelusul este baiat

- sarcina dureaza mai mult de 40 de saptamani

 

Riscuri la nastere

Exista un numar de riscuri asociate cu bebelusii care au greutate mare la nastere. Pentru fat, printre cele mai comune se numara: dislocarea umarului, ruptura de clavicula. Printre cele mai grave este afectarea plexului brahial, ceea ce poate duce la paralizie. Si mama poate sa aiba urmari neplacute: ruperea perineului, hemoragie mare la nastere. 

Cu toate acestea, daca ai un bebelus mare nu inseamna ca nu poti naste in mod natural. Conform statisticilor, 88% dintre nasterile naturale cu bebelusi mari s-au desfasurat fata probleme majore. Te poti astepta insa ca travaliul sa fie mai lung, sa apara leziuni la nivelul tesuturilor moi - vagin, muschi perineal si bebelusul sa petreaca un timp in sectia de ingrijire neonatala a spitalului. 

Pana cand bebelusul nu se naste nu se poate stii cu exactitate care este greutatea sa. Ecografia poate sa dea numai o informatie aproximativa, avand o marja de eroare de 10%. Ceea ce conteaza este si anatomia mamei si care este raportul intre oasele pelvisului si capul bebelusului. Daca intervine o disproportie cefalo-pelvica atunci bebelusul se va naste prin cezariana. 

 

Dupa nastere

Bebelusii mari sunt in general sanatosi, singurele probleme care ar putea aparea fiind cele datorate unei nasteri dificile. In cazul in care a aparut o rupere a claviculei, aceasta se vindeca de obicei fara niciun fel de urmare. In caz de distocie de umar pot aparea si leziuni ale nervilor, ceea ce duce la paralizie. Si aceasta este, partial, tratabila prin tratament. 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!