Sari la conținut

Bebelusii nascuti de fumatoare nu rezista la stres

Un nou studiu a scos la iveala faptul femeile care fumeaza in sarcina dau nastere la copii al caror ADN modificat provoaca un raspuns necorespunzator la factorii de stres.

 

Fumatul in sarcina dauneaza grav fatului si ar trebui interzis prin lege, iar un nou studiu facut in SUA intareste aceasta convingere: bebelusii nascuti de femei care au fumat in sarcina au niveluri mai scazute de hormoni ai stresului si prezinta un raspuns mai slab la factorii de stres; de asemenea, ADN-ul acestora este modificat, adica gena care efectueaza tranzitia hormonilor de stres de la mama la fat a suferit modificari. Cu toate acestea, proportia de gravide care fumeaza este de 10-25% pe glob, cele mai multe dintre fiind femei tinere, sarace, cu surse de venit insuficiente.

 

Bebe nu va sti daca sa lupte sau sa fuga din fata pericolului

„Rezultatele noastre au sugerat ca acesti nou-nascuti n-ar da un raspuns hormonal adecvat la factorii de stres obisnuiti. Sistemul lor de administrare a stresului n-ar fi pregatit pentru factorii de stres din viata de zi cu zi”, a declarat dr. Laura Stroud, seful echipei de cercetare de la Centrul pentru Medicina Comportamentala si Preventiva din cadrul Spitalului Miriam (Providence, Rhode Island, SUA). Iar asta este foarte tragic pentru bebelusii nascuti de femei fara prea multe inclinatii spre parenting sau nascuti in familii defavorizate, adica supusi unui numar ridicat de factori de stres zilnic.

„Am fost interesati de hormonii de stres pentru ca schimbarile in nivelurile acestora au fost puse atat in legatura cu fumatul, cat si cu problemele de comportament, dar si pentru ca hormonii de stres ai mamei din timpul sarcinii pot exercita efecte de lunga durata asupra fatului. In particular, am cautat sa aflam care sunt efectele fumatului in timpul sarcinii asupra hormonului de stres cortizol al nou-nascutului”, a declarat cercetatoarea. Iar cortizolul este parte a sistemului care da raspunsul la factorii de stres prin reactii de tipul „lupta sau fugi” (fight or flight).

Sursa foto: miraclebabies.org.au

Fumatul in sarcina – legat de probleme de comportament la copil

Cercetarea s-a facut pe 100 de perechi de lauze si nou-nascuti din medii defavorizate, apartinand mai multor rase si etnii. Prin interviuri care au acoperit fiecare zi din sarcina a fost verificat si fumatul in timpul acestei perioade, gravidelor fiindu-le masurat nivelul de nicotina din sange. Dupa nastere, placentele au fost colectate, iar ADN-ul a fost analizat pentru a detecta modificarile mentionte mai sus. Nivelul de cortizol al nou-nascutilor a fost masurat in timpul si dupa o serie de teste neuro-comportamentale, de cate sapte ori in prima luna de viata. Rezultatul a fost ca bebelusii expusi fumatului in uter aveau niveluri mai scazute de cortizol atat initial, cat si dupa efectuarea testelor.

Prin rezultatele acestei cercetari, specialistii implicati cred ca au gasit legatura dintre fumatul in timpul sarcinii si riscul de aparitie a problemelor de comportament la bebelusii nascuti de gravidele fumatoare. Din fericire, completeaza dr. Stroud, aceste schimbari de ADN sunt epigenetice, astfel incat efectele lor ar putea fi combatute si anihilate prin actiunea mediului sau trratament medicamentos, mai ales daca se iau masuri de cat mai timpuriu in viata bebelusului.

 

Sursa foto articol: huffingtonpost.co.uk

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!