Se mişcă? De câte ori s-a mişcat? Stresul mamelor legat de mişcările bebeluşului este frecvent întâlnit în timpul sarcinii.
Când îţi este lumea mai dragă, bebeluşul alege să îşi încetinească mişcările şi să te bage în sperieţi. Scenarii din cele mai catastrofale îţi trec prin minte şi, în mai puţin de o oră, îi dai telefon ginecologului şi îl anunţi cu vocea gâtuită de emoţie şi lacrimi ca bebelsul nu mai mişcă.
Evident, nu va trimite nicio salvare să te ia pe sus şi să te interneze de urgenţă pentru a vedea ce este în neregulă ci te va pune să te linişteşti şi să faci urmezi câţiva paşi simpli.
În primul rând te va întreba care este perioada cea mai activă din zi a bebeusului tău. Nu o ştii? Atunci este momentul să fii cu simţurile la pândă pentru a identifica momentele în care este cel mai vioi.
►Citește și Ce-ți spun loviturile din burtică? Câteva interpretări pentru viitoarele mamici
Dacă ştii care este perioada cea mai activă, te va ruga ca în acel interval să numeri mişcările bebeluşului. Regula de aur spune că ar trebui să simţi ce puţin 10 mişcări în răstimp de două ore, timp în care stai culcată pe o parte.
Dacă ai nevoie de asigurări suplimentare că totul este bine, există şi câteva metode de a-l face pe cel mic să iasă din starea de lene în care se „complace” în burtica ta:
Stai întinsă, mănâncă ceva şi relaxează-te. Bebeluşul poate adormi lesne când te plimbi, fiind legănat regulat. Spune şi tu, nu ai adormi?
Bea ceva rece. Bebeluşul poate simţi diferenţa de temperatură şi se va mişca ca să îşi găsească o poziţie mai confortabilă.
Fă zgomot. Pune-i o melodie ritmată şi dă-o tare. De obicei bebeluşul răspunde la zgomote puternice.
Dacă răspunde la oricare din aceşti stimuli, totul este probabil în regulă. Dar fii atentă de acum înainte şi încearcă să îl urmăreşti zilnic.
►Citește și 5 moduri de a interacționa cu bebelușul din burtică
Timpul sarcinii şi mişcările
În funcţie de cât de dezvoltată este sarcina, mişcările bebeluşului se vor simţi diferit.
Vei începe să îl simţi între 20 şi 24 de săptămâni. Între 24 şi 28 de săptămâni vei şti deja care este programul lui zilinic şi care este perioada cea mai activă. Tot în acest interval va începe să sughita şi să tresară la zgomote puternice. Este perioada cu mişcările cele mai puternice. După săptămână 29 mişcările lui încep să fie mai puţin ample, dar bine definite, pe măsură ce habitatul lui devine din ce în ce mai strâmt.
De obicei după săptămână 32 frecventa mişcărilor bebeluşului atinge un punct maxim şi mişcările încep să se simtă uşor diferit, datorită faptului că bebeluşul a crescut mult. Ei bine, după săptămână 36 (dacă nu este vreo zvârluga de copil) bebeluşul se poziţionează cu capul în jos, iar muşchii uterului îl vor ţine în această poziţie. Vei simţi probabil lovituri în coaste în acest interval. Perioada de acum până la naştere va fi caracterizată de lovituri în coaste şi micari laterale uşoare.
Doarme sau are probleme?
În primul rând relaxează-te. În marea majoritate a cazurilor bebeluşul doarme şi se simte confortabil în burtica ta. În plus, va dura ceva până când îşi va stabili un ritm de activitate şi va face diferenţa între zi şi noapte.
Fiecare bebeluş are ritmul lui propriu şi, în loc să stai cu ochii pe ceas şi cu pixul în mână, gata să îţi notezi orele la care se mişcă, relaxează-te, închide ochii şi încearcă să stabileşti o comunicare cu bebeluşul. Dacă te va simţi relaxată şi gata de „dialog” bebeluşul îţi va da semnele pe care le aştepţi.
Când este momentul să te îngrijorezi
Nu simţi 10 sau mai multe mişcări separate, în timp ce stai culcată pe o parte timp de două ore.
Copilul nu începe să se miște dacă încerci să îl stimulezi prin zgomot sau cu ajutorul altui stimul.
Observi o scădere bruscă în mişcările bebeluşului, sau o scădere graduală timp de câteva zile.