Bebe se transforma de la zi la zi si devine din ce in ce mai curios. Caracteristica acestei luni este curiozitatea fata de tot ceea ce se afla in jurul lui.
Dezvoltare si joaca la trei luni
Micutul si-a dezvoltat abilitatea de a apuca obiecte si o face cu toata mana. De cele mai multe ori, tot ceea ce apuca duce la gura. Gura este un mijloc de cercetare a lumii, iar bebelusul testeaza totul folosind buzele si limba. In aceasta perioada, stimulate de simtul tactil foarte bine dezvoltat, auzul, mirosul si vazul se dezvolta pe zi ce trece mai mult. Bebelusul vede bine la distanta, iar acuitatea lui vizuala a crescut simtitor, comparativ cu luna trecuta. Gangureste si a adaugat la vocabularul sau alte sunete, vocale si consoane.
Micutul nu doar ca recunoaste fetele parintilor, dar face un pas mai departe si ii cauta cu privirea, intoarce capul dupa acestia si isi agita mainile si picioarele de bucurie, zambeste si te priveste drept in ochi. Daca ii vorbesti iti va raspunde, gangureste, iar daca il privesti in ochi, te priveste senin si fericit. Acest schimb de priviri este dovada evolutiei creierului micutului tau in aceste prime trei luni de viata.
Bebe este mai departe dependent total de mama lui, are nevoie sa fie luat in brate, are nevoie sa simta mirosul mamei. Simtul olfactiv este calificat ca un simt primar, chiar si la om. Este singurul simt care se transmite doar prin doi neuroni, de la celulele receptoare la zona din cortex responsabila de perceptia senzatiilor olfactive, iar memoria olfactiva este una foarte puternica. Mirosul mamei il linisteste si este, pentru el, dovada suprema ca esti langa el.
Tot ca dovada a evolutiei luna a treia de viata este momentul in care copilul va avea reactii de teama, spaima si va plange daca o sa fie luat in brate de persoane straine. Este semnul ca micutul tau a inteles cui apartine, ca stie cine este mama si tata.
Limbajul bebelusului la trei luni
Luna a treia de viata este luna sunetelor. Copilul o sa produca cele mai incredibile sunete. Este dovedit ca toti copiii, indiferent de locul unde s-au nascut, indiferent de limba in care li se vorbeste produc, la aceasta varsta, exact aceleasi sunete. Mai mult, combinatiile de sunete ale copiilor la aceasta varsta (care vor deveni din ce in ce mai numeroase, pana pe la opt-noua luni) sunt imposibil de repetat de catre adulti. Copilul pierde abilitatea de a vorbi „limba bebelusilor” pe la varsta de un an si jumatate.
Vorbeste, povesteste, canta
Acestea sunt cele trei coordonate pe care mama trebuie sa le indeplineasca, in ceea ce priveste comunicarea. Parintii care vorbesc mult cu bebelusii lor au copii cu un IQ mai mare decat ceilalti, iar vocabularul lor este mai bogat. Arata-i tot ce este in jurul lui, de la jucarii, la poze, de la flori la copaci, de la nori la oameni, de la animale la masini. Desi nu este apt sa reproduca cuvinte, tot ceea ce ii spui se inmagazineaza in memoria lui. Si dintr-o data, nu peste foarte mult timp o sa te uimeasca cu cat de multe stie.
Este esential ca parintii sa nu uite doua lucruri.
In primul rand tot ceea ce este in jurul nostru trebuie inteles, perceput si invatat de micut. Copilul trebuie sa priceapa sensurile abstracte ale cuvintelor, definitii, nume si notiuni, de la cele banale la cele complicate. Fiecare notiune se leaga de o alta, totul se imbina si se combina. Creierul copilului este in plin proces de dezvoltare, proces care se va putea considera finalizat undeva dupa 18 ani. Al doilea lucru fundamental este ca niciun copil nu seamana cu altul. Fiecare este unic, fiecare are ritmul lui de dezvoltare. Undeva la mijloc se afla dragostea parintilor, siguranta pe care acestia o ofera micutului si neintrerupta comunicare cu el.
Cum creste bebelusul cand are trei luni
La aceasta varsta copilul tau creste cu 25-30 de grame pe zi ceea ce inseamna 750-900 de grame pe luna. La inceputul varstei de patru luni bebe ar trebui sa aiba intre 5,3-5,7 kilograme. Tot in acest moment, la sfarsitul celei de-a treia lun,i va avea cu 10 centimetri mai mult decat la nastere. Este foarte util, pentru monitorizarea evolutiei copilului sa notezi toate aceste date. Constant ar mai trebui masurata circumferinta craniana si cea toracica.
Cum se schimba viata ta cand bebelusul are 3 luni
Faptul ca isi poate tine singur capul reprezinta o usurare imensa. Acum te vei descurca cu cele doua maini din dotare, nu vei mai avea in permanenta impresia ca este un mare pacat ca nu te-ai nascut cu 14.
Deja ai trecut peste perioada foarte complicata cand aveai impresia ca tu iti pui intrebari si raspunzi singura la ele. Acum bebelusul reactioneaza la tot ceea ce faci intr-un mod pe care il intelegi precis.
In plus iubeste sa se joace, asa ca va veti petrece mult timp astfel. Somnul este mai legat si astfel va ramane timp si pentru altceva decat culcat, schimbat, mancat.
Ii este suficient sa te vada, sa te auda, nu mai trebuie sa il tii in permanenta in brate. Poarta-l dupa tine peste tot si atat tu, cat si bebe, puteti intra intr-o noua epoca de aur.
Citeste si