Sari la conținut

Bebelusul la 9 luni

Este prima luna de viata in care se poate spune ca ritmul alert de dezvoltare incetineste putin.

Copilul incepe sa castige mai putin in greutate si inaltime. Dezvoltarea creierului si a abilitatilor trece pe primul plan, iar evolutia micutului, din acest punct de vedere  este spectaculoasa. Prima mare realizare a acestei luni este reusita de a se ridica in picioare singur. Se va tine de pereti, de un scaun sau de marginea patutului si dupa mai multe experiente ratate o sa reuseasca sa se ridice singur in picioare. Mamele au tendita de a-l ajuta pe micut. Ideea este ca trebuie sa descopere si sa faca asta singur. Este una din marile lectii de viata.  

 

Programul bebelusului de 9 luni

O alta caracteristica a lunii este faptul ca programul copilului devine mai bine organizat. Somnul de noapte devine mai lung, iar copilul renunta una din reprizele de somn de peste zi. Si mesele se organizeaza, inclusiv pentru cei care sunt alaptati la san. Ziua are reprize consistente de joaca, iar copilul este fericit in prezenta parintilor sai.

Nu toti bebelusii au acelasi program. Unii se culca tarziu, altii se culca devreme. Unii nu se trezesc aproape deloc noaptea, altii chiar isi doresc sa se joace. Un singur lucru este constant - nu mai accepta usor schimbarea. Are o varsta la care calatoriile, chiar si de cateva ore, se pot dovedi destul de dificile. Copilul tau prefera siguranta, iar calatoriile vor interveni in rutina cu care el este obisnuit. Daca il iei cu tine in oras pregateste-te pentru un comportament recalcitrant. Ia cu tine diferite lucruri pentru a-i distrage atentia cum ar fi carti cu poze, jucarii care fac zgomot si cel mai important, obiectul care il calmeaza cel mai usor, fie ca e vorba de o suzeta sau de o jucarie de plus.

 

Cum se joaca bebelusul la 9 luni

Adora sa se joace. Este varsta la care are o pasiune pentru cucu-bau, joc care ii va produce cascade de ras. Joaca-te cu copilul tau. Joaca este filosofia si viata lui. Arata-i nasul, ochii, gura, repeta fiecare denumire pentru lucrurile din jurul lui. Creierul micutului este, la propriu, un burete.

Citeste-i poezii, melodia versurilor il va incanta. Nu te gandi nici o clipa ca nu intelge. Te va sculta cu mare atentie si va incepe sa inteleaga cuvinte  si propozitii simple. Incurajeaza-l vorbind cu el ca si cu orice alta persoana. Evita sa deformezi pronuntia cuvintelor pentru ca el sa invete forma corecta a acestora.

Copilul poate pune jucarii intr-o cutie pentru ca apoi sa le scoata. Da-i o galetusa din plastic si cateva cuburi colorate (asigura-te ca sunt destul de mari astfel incat sa nu le poata inghiti). Ii vor mai placea jucariile cu parti mobile cum ar fi roti sau usi care se inchid si deschid. Masini mari din plastic pe care le poate impinge pe podea.

Aproximativ jumatate din bebelusii de 9 luni vor putea impinge un obiect in directia ta si il va prinde daca il trimiti inapoi. Fii partenerul lui de joaca. Incerca sa impingi o minge spre bebelusul tau si vezi daca va face acelasi lucru la randul lui. Da-i un joc in care trebuie sa sorteze obiectele sau unul in care trebuie sa puna mai multe cercuri pe o tija de plastic. Mai multe tipuri de jucarii potrivite gasesti aici.

Exista moduri in care iti poti ajuta bebelusul in eforturile lui de  a merge. Stai in picioare sau in genunchi in fata lui si ajuta-l sa mearga tinandu-i manutele si incurajandu-l sa paseasca spre tine. In timp, poti doar sa iti intinzi bratele spre el fara a-l mai sustine, doar incurajandu-l sa mearga spre tine. Unor bebelusi le place sa impinga o masinuta mai mare pe care se pot si spijini (cauta una stabila, cu o baza cat mai mare).

Daca ii iei o jucarie din mana e foarte posibil sa protesteze. De acum incepe sa isi exprime preferintele sau obiectiile.

Tipul de personalitate al bebelusului tau incepe sa fie mai evident, iti vei da sema daca va fi sociabil sau timid dupa felul in care reactioneaza in prezenta persoanelor straine. Respecta-i alegerea si nu il obliga sa faca fata unor situatii care nu ii plac.

 

Limbajul bebelusului la 9 luni


Fluxul de cuvinte pe care bebelusul l-a auzit inca de la nastere incepe sa isi faca observate efectele. Acum, posibilitatea de a intelege cuvintele o depaseste cu mult pe cea de exprimare. In ganguritul lui vei incepe sa recunosti sunete ce premerg pronuntia unor cuvinte complete, incluzand “ma” si “da” (dar nu te grabi sa te bucuri prea mult, acestea sunt doar cateva sunete pe care le repeta des).

In aceasta etapa bebelusul intelege mai mult din tonul vocii decat din cuvinte. Cu cat vorbesti mai mult cu el, in timp ce prepari cina, conduci, sau te imbraci, cu atat mai repede va invata copilul tau sa comunice. De fapt, un studiu a aratat ca viitorul grad de inteligenta al unui copil poate fi evaluat in functie de numarul de cuvinte pe care le aude zilnic. Desigur, timpul petrecut in fata televizorului sau fragmente de discutie care se aud din alta camera nu conteaza. De fapt, televizorul ii poate face rau. Pentru a-i dezvolta capacitatea de a intelege cuvintele, trebuie sa le auda si sa perceapa limbajul intr-un mediu interactiv.

La 9 luni bebelusul incepe sa inteleaga cuvantul “nu” dar inca nu se va supune. Va raspunde cand ii strigi numele uitandu-se imprejur sau oprindu-se din activitate pentru a vedea cine il striga.

Bebelusul va incepe sa socializeze din ce in ce mai mult. Nu numai ca ii va placea sa interactioneze, dar va invata cum sa atraga atentia. Cu cat isi va imbunatati abilitatile fizice, de la ridicatul capului pana la miscarile mainilor si picioarelor, va incerca sa iti capteze atentia si se va foi  sau va scoate tot felul de sunete pana sa inceapa sa planga.

Pe parcursul urmatoarelor luni, bebelusul va gasi propriile metode de a-ti spune ce vrea si de ce are nevoie

 

Alimentatia bebelusului de 9 luni

O alimentatie sanatoasa este esentiala. Are nevoie de viamine si mai ales de vitamina D, pe care medicul ti-o recomanda in mod special. Copilul se stabilizeaza la cinci mese pe zi, iar cel putin trei dintre ele trebuie sa includa lactate. Este foarte important sa-l lasi sa rontaie singur biscuti, o bucatica de paine sau fructe. Va mesteca ceea ce duce la gura singur si in felul acesta o sa invete ca mancarea se mesteca. Nu-l forta si nu-l certa daca nu mananca. Stie, uneori mai bine decat tine, cat trebuie sa manance!

Copilul creste in greutate cu circa 250-300 de grame in aceasta luna. Greutatea ideala la aceasta varsta este in jurul a 8,5  kilograme.

 

Cum se schimba viata ta cand bebelusul are 9 luni

Inainte de abia asteptai ca bebelusul sa fie mai mare, ca sa iti fie mai usor. Acum este mai mare si realizezi ca nu mai ai deloc timp de tine. In perioada in care incepe sa mearga nu il poti lasa singur nici macar o secunda. In plus, au inceput negocierile, bebelusul fiind din ce in ce mai sigur ca vrea un anumit lucru. Daca adaugam la asta si diversificarea nu este de mirare ca simti ca nu te mai descurci.

In plus, acum si pentru urmatoarele cateva luni, anxietatea de separare atinge intensitatea maxima. Desi este normal pentru un copil de 9 luni sa fie extrem de atasat de tine si sa se teama de oricine altcineva, va fi dificil sa il lasi cu oricine altcineva fara ca bebelusul sa nu protesteze vehement.

Faptul ca esti parinte ti-a dat peste cap cu totul viata personala? Ai incredere in noi, nu esti singura. De la distribuirea responsabilitatilor casnice, pana la a gasi cele mai bune metode de rezolvare a conflictelor, majoritatea cuplurilor vor trebui sa faca eforturi pentru a-si mentine relatia

 

Citeste si

Bebelusul la 8 luni

Bebelusul la 10 luni

 

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!