Când am rămas însărcinată cu fiica mea, eram pregătită pentru numeroasele schimbări prin care corpul meu urma să treacă. Am fost avertizată cu privire la gleznele umflate și la durerile de spate. Ceea ce nu știam eu era următorul lucru: problemele postpartum ale sistemului digestiv - constipație, diaree și hemoroizi – au continuat o perioadă lungă de la naștere. Nimeni nu mă avertizase despre asta.
Cu toate acestea, toate cele trei probleme m-au chinuit luni întregi. Știam că mesele mele nu erau cauza, deoarece am avut întotdeauna o dietă bogată în fibre, cereale și legume. Totuși, mergeam destul de des la baie, lucru care era destul de incomod.
Cu multă răbdare, diareea, constipația și hemoroizii au început să dispară - datorită suplimentelor din fibre, creme de hemoroizi și multe băi relaxante în cadă. Voiam ca cineva să fi fost mai sincer cu mine și să-mi spună că problemele digestive ar putea dura atât de mult.
Câte femei sunt afectate de problemele digestive și de ce nu vorbește nimeni despre asta?
După multe cercetări, am observat că nu sunt singura care se confruntă cu problemele digestive postpartum. Potrivit dr. Gabrielle Sandler, medic ginecolog și profesor la Spitalul de Ginecologie și Obstretică Langone Health din New York, incontinența fecală afectează aproximativ 7% dintre femei după naștere, 50% dintre ele suferă de constipație imediat după naștere și 24% dintre ele continuă să o experimenteze la 3 luni de la naștere.
Într-o lume ideală, medicul ginecolog ar trebui să te avertizeze cu privire la aceste probleme. Unele femei s-ar putea să fie jenate să pună astfel de întrebări, dar este foarte important să o facem. Vestea bună este că dr. Rita Knotts, gastroenterolog și profesor asistent de medicină la Spitalul Langone Health din New York, spune că aceste modificări intestinale tind să dispară destul de repede: "De cele mai multe ori, simptomele nu sunt cronice. Majoritatea se rezolvă după câteva săptămâni, pe măsură ce corpul tău se recuperează de la naștere".
► Citește și: Mama în al patrulea trimestru de sarcină
Cum tratează medicii problemele intestinale după naștere
Cu atenție, timp și răbdare, problemele digestive după naștere ar trebui să dispară. Iată ce recomandă medicii:
Hemoroizi
Dr. Knotts sugerează tratarea hemoroizilor prin creșterea aportului de fibre și apă din dietă, precum și utilizarea dedurizatorilor de scaun. Cremele și supozitoarele cu hidrocortizon, precum și băile, pot reduce umflarea, disconfortul și mâncărimea.
Constipație
"Recomandările generale pentru prevenirea constipației postpartum includ consumul unor alimente bogate în fibre și consumul de apă din abundență", potrivit dr. Sandler. Unele tratamente suplimentare care pot fi utile includ suplimente de fibre și un laxativ. Cu toate acestea, laxativele nu trebuie luate pentru o perioadă îndelungată, pentru că acestea pot duce la dependență și la scăderea funcției intestinale.
► Citește și: Constipația postpartum: cât durează și cum poate fi gestionată
Incontinență fecală și diaree
"Tratează aceste probleme cu suplimente de fibre, agenți de încărcare și agenți anti-diareici, cum ar fi loperamida", spune dr. Sandler. "Începerea terapiei fizice pelvine la patru până la șase săptămâni după naștere (și continuarea timp de cel puțin cinci luni) s-a dovedit a fi eficientă", adaugă dr. Sandler.
A fi proaspătă mămică este destul de provocator, dar atunci când știm la ce să ne așteptăm, tranziția este mai lină. Dacă aș fi știut despre aceste probleme, aș fi fost mai bine pregătită.
► Citește și: Recuperarea după naștere: 5 lucruri pe care nimeni nu ți le spune
În primele luni după naștere, m-am bazat foarte mult pe suplimente de fibre și laxative, ceea ce a făcut ca mersul la baie să fie mult mai confortabil. De asemenea, mi-am tratat hemoroizii cu creme de ameliorare a dureri