Pe cat este de respingator ca imagine, pe atat este de folositor bebelusului din punct de vedere al compozitiei. Vernixul este prima lui „haina” pe lumea aceasta.
Nu exista copil care sa nu aiba o imagine... – hai, sa spunem delicat – dezagreabila la nastere. „Mazga” care-l acopera (vernix caseosa, pe numele sau latin), plus alte fluide colectate pe drumul spre aceasta lume (in special, lichid amniotic) il fac sa arate ca o bucata de carne vie, pe care ai vrea s-o dai la schimb cu un bebelus stralucitor de curat, de reclama! Bine, asa ceva iti poate trece prin cap daca esti gravida pentru prima oara si vezi vreo nastere prin filme. Altfel, la fata locului, cu greu o sa-ti mai poata lua asistenta din brate acea bucatica de carne din carnea ta, indiferent de cat de „murdara” pare.
Arata rau, dar face mult bine
Este chiar indicat sa amani curatarea bebelusului de vernix cat poti de mult, spune Organizatia Mondiala a Sanatatii. Iar daca ai norocul (si intuitia) sa nasti intr-o maternitate ce respecta atat drepturile gravidei, cat si pe cele ale copilului, poti incerca sa convingi asistentele doar sa-l tapoteze cu prosopul, usor, in loc sa-l spele de-a dreptul. Pentru ca acest invelis protector ce se formeaza in trimestrul al treilea de sarcina este o comoara de beneficii pentru nou-nascut:
-
Il ajuta sa se adapteze la viata extrauterina. In afara de faptul ca, prin spalarea imediata, bebelusul sufera o schimbare drastica de mediu si o crestere fulgeratoare a starii de stres, vernixul il mai ajuta sa se adapteze la viata extrauterina si prin componenta sa, de lipide si proteine. Acestea se potenteaza unele pe altele si, odata cu nasterea, acest invelis protector (imunitatea innascuta) devine un mecanism adaptativ de aparare fata de mediul inconjurator.
-
Are proprietati antimicrobiene. Nu numai atat: cercetarile au descoperit ca aceste proprietati antimicrobiene sunt similare celor din laptele matern. Si ca ii ofera fatului (si, in consecinta, nou-nascutului, daca acesta nu este curatat de vernix) rezistenta in fata infectarii cu o serie de agenti patogeni extrem de periculosi, dar si frecventi – atat in mediul intrauterin, pe calea de nastere, cat si in mediul spitalicesc: E-coli, streptococul B, candida albicans, Klebsiella pneumonia, stafilococul auriu, listeria monocytogenes.
-
Ii mentine pielea hidratata. Toata lumea stie ce probleme dermatologice au nou-nascutii, a caror piele fina pare a fi agresata chiar si de aerul din mediul extrauterin. Un studiu facut in 2003, la Skin Science Institute (Institutul de Stiinta a Pielii, n.r.) din Cincinnati, Ohio, SUA, a scos la iveala faptul ca bebelusii care nu au fost spalati de vernix dupa nastere se confrunta ulterior cu mai putine probleme ale pielii – aceasta fiind mai hidratata, se descuameaza arareori, iar PH-ul i se stabilizeaza mai rapid decat in cazul epidermei bebelusilor curatati de vernix imediat dupa nastere. In afara de acest beneficiu major pentru piele, vernixul mai are si capacitatea de a vindeca leziunile, de a actiona precum un anti-oxidant, un agent anti-infectios si o bariera impotriva pierderilor de apa ale epidermei.
-
Ii regleaza temperatura corporala. Se stie ca, imediat dupa nastere, puii de om nu prea le au cu termoreglarea, astfel incat ii infofolim peste poate, ca doar in salonul de spital nu sunt, nici pe departe, atatea grade ca in burtica mamicii. Vernixul ne-ar scuti de acest stres, daca l-am lasa pe pielea nou-nascutului. Ar fi ca un strat de hainute cu care proaspetii parinti n-ar mai trebui sa-l incarce pe micut.
-
Scade riscul de imbolnavire in maternitate. Protocolul din spitale prevede utilizarea manusilor chirugicale atunci cand exista riscul ca personalul medical sa vina in contact cu fluide ale pacientilor. Un nou-nascut care nu a fost imbaiat pentru curatarea vernixului (si a fost doar tapotat usor, pentru ca invelisul protector sa se impregneze si mai bine in piele) obliga echipa medicala sa se poarte cu el cu manusi, la propriu. Iar un studiu a aratat ca asta a scazut foarte mult riscul de imbolnavire a nou-nascutilor in maternitati.
Sursa foto: johnwoltman.com
Asa ca pune-ti la piept copilul dupa nastere, oricat de murdar ar fi (cu cat sarcina s-a prelungit spre 42 de saptamani, cu atat cantitatea de vernix de pe pielea bebelusului scade). Si asigura-te ca apartinatorul tau se lupta cu personalul medical pentru vernixul copilului – bineinteles, daca nu faci tu insati asta, imediat ce te dai jos de pe masa de nastere. In maternitatile cu politici mai relaxate, mai apropiate de ceea ce se face in Vest in materie de nastere, bebelusul este, pur si simplu, sters usor cu un prosop in timp ce se afla pe pieptul mamei, imediat dupa expulzie (cordonul ombilical fiind inca atasat).
Sursa foto articol: thebutterchurn.wordpress.com