Sari la conținut

Boala a cincea in sarcina

Boala a cincea este caracterizata de obicei de o eruptie moderata cauzata de parvovirusul B19. Aceasta boala nu constituie de obicei o amenintare la sanatatea bebelusului nenascut inca.

Aproape 50% dintre femeile insarcinate sunt imune la parvovirusul B19 si, ca atare, acestea sunt protejate fata de contracterea virusului si de a face boala a cincea.

Femeile care nu sunt imune nu au de obicei complicatii serioase dupa ce s-au expus virusului prin intermediul persoanelor bolnave. Exista insa si cazuri de complicatii serioase in care bebelusul dezvolta anemie severa, sau femeia poate suferi un avort spontan. Dar acestea sunt foarte rare. Se intampla la mai putin de 5% dintre toate femeile gravide care sunt infectate de parvovirus B19 si sunt mai comune in prima jumatate a sarcinii.

Femeile insarcinate care nu sunt imunizate si nu sunt infectate cu parvovirus B19 ar fi bine sa stea departe de persoanele cu boala a cincea.

Testarea pentru parvovirus

Un simplu test de sange iti va arata daca esti imuna la acest virus si nu ai semne recente de infectie sau nu esti imuna si nu ai fost niciodata infectata sau daca ai avut o infectie recenta.

Monitorizarea infectiei cu parvovirus B19 in sarcina

Daca esti insarcinata, ar fi bine sa vorbesti cu medicul daca:

  • Ai fost expusa la boala a cincea
  • Ai o afectiune care poate fi cauzata de infectia cu parvovirus B19
  • Ai fost recent infectata cu parvovirus B19
  • Nu exista nici un fel de recomandare standard pentru a monitoriza femeile cu infectia cu parvovirus B19. Doctorul iti poate recomanda mai multe vizite prenatale, teste de sange sau ecografii suplimentare.

Epidemia de boala a cincea

Daca la locul de munca are loc o epidemie cu aceasta boala este decizia ta daca mergi sau nu la munca. Ar fi bine daca nu esti imunizata impotriva virusului sa nu risti si sa stai departe de oamenii care au boala. Cel mai bine ar fi sa iei aceasta decizie impreuna cu medicul tau.

Medicul cunoaste riscurile potentiale si, in momentul in care stai de vorba cu el, puteti lua cea mai buna decizie impreuna. De obicei, perioada in care persoanele sunt contagioase este de maxim 2 saptamani. Daca iti este frica de complicatii iti poti lua concediu in aceasta perioada.

Semne si simptome ale bolii

Primele simptome ale bolii a cincea sunt de obicei usoare si nespecifice. Primele simptome de boala a cincea sunt de obicei:

  • Febra
  • Nas infundat
  • Dureri de cap
  • Posibila eruptie pe fata si corp

Dupa cateva zile, s-ar putea sa apara o eruptie rosie pe fata. Aceasta iritatie (ca si cum obrajii ar fi palmuiti) este caracteristica cea mai cunoscuta a bolii a cincea. Este mai frecventa la copii decat la adulti. Eruptia poate fi insotita de mancarime, in special la talpi. De obicei dispare in 7-10 zile, dar poate dura mai multe saptamani.

Articulatii dureroase sau umflate

Persoanele cu boala a cincea pot avea dureri si umflaturi ale articulatiilor (sindromul poliartritic). Acesta este mai frecvent la adulti, in special la femei. Unii adulti cu boala a cincea pot avea numai articulatii dureroase, dar nu si alte simptome. Durerile articulare dureaza de obicei 1-3 saptamani.

Transmisie

Parvovirusul B19 se raspandeste prin intermediul secretiilor respiratorii (saliva, sputa sau mucus nazal), atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta. Esti cel mai contagios atunci cand apar simptomele “de raceala” si inainte aparitia eruptiei cutanate saua a dureri lor articulare

Parvovirusul B19 se poate raspandi si prin sange. O femeie insarcinata care este infectata cu parvovirusul B19 ii poate transmite virusul copilului.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!