Dimensiunea burticii este un motiv de ingrijorare pentru multe viitoare mamici, in special pentru cele care se afla la primul copil. Multe dintre ele se tem ca marimea sau forma neobisnuita a burticii poate reflecta o problema de sanatate pentru ele sau pentru copil.
Marimea potrivita
Exista un mit conform caruia cele care au o burta mare vor avea un bebelus mare si cele cu burta mica vor naste un bebelus mic. In cele mai multe cazuri nu este adevarat. Marimea burticii nu este data numai de marimea copilului, ci si de raportul intre aceasta si statura ta. Daca esti inalta si ai un tonus muscular bun cel mai probabil va parea ca ai o burtica mica. Un fat de exact aceleasi dimensiuni si greutate purtat de o mamica miniona va genera impresia unei burtici mari.
Nu marimea burtii este cea care determina gradul de dezvoltare a bebelusului. Exista doua cai prin care acesta este stabilit: masurarea inaltimii uterului (distanta de la osul pelvin pana la partea de sus a uterului, o distanta care creste aproximativ 1 cm pe saptamana) sau prin determinarea varstei fetale prim palpare abdominala.
Chiar daca un bebelus va fi gasit prea mic sau prea mare la un control, cel mai probabil este din cauza faptului ca datele nu au fost corecte si ti se va da un nou termen de nastere. Daca intr-adevar copilul este prea mic sau prea mare, se spune ca bebelusul este mic sau mare pentru varsta gestationala. Nu este o problema daca medicul iti spune asta, insa este un lucru pe care il va urmari pentru rarele probleme care pot fi indicate de aceasta. Una dintre ele este faptul ca, daca bebelusul este prea mare, vei avea nevoie probabil de cezariana.
Medicul iti va recomanda acest lucru deoarece in cazul unui copil mare pentru varsta gestationala va exista o disproportionalitate puternica intre capul bebelusului si pelvisul mamei. In aceste cazuri mamei ii va fi indusa nasterea mai devreme sau va face cezariana. In cazul in care va fi indusa nasterea bebelusului i se vor aplica ingrijiri ca unui nascut prematur (chiar daca are o dimensiune mare, tot prematur ramane).
La polul opus sunt bebelusii care nu reusesc sa ajunga la dezvoltarea normala pentru varsta gestationala. Acest lucru se intampa de obicei din cauza stilului de viata al mamei sau a starii sale precare de sanatate. Uneori mamele subponderale nu reusesc sa ia in greutate in timpul sarcinii; sau exista femei care fac prea multe exercitii fizice; sau sunt bolnave. Complicatiile sarcinii cum ar fi sangerarile vaginale sau placenta praevia pot duce la un copil prea mic.
Forma potrivita
Pozitia si forma burticii sunt subiecte pentru mamele superstitioase: daca este burtica inaltata vei avea o fata, daca este lasata va fi baiat; daca este tuguiata va fi baiat, daca este rotunda va fi fata. Forma burticii poate varia si in functie de anumite momente. Daca bebelusul este asezat transversal, va arata putin ciudat pana in momentul in care se va hotari sa se repozitioneze.
Nu exista „forma potrivita”.
Citeste aici si despre burta lasata in sarcina.
Ce forma duce la vergeturi?
Toate si nici una in particular. Daca vei face sau nu vergeturi tine mai mult de continutul de colagen si elastina din piele decat de cat de tare se va intinde pielea. Aproape jumatate dintre femeile insarcinate vor face vergeturi. Desi cauza nu este pe deplin inteleasa, se pare ca vergeturile sunt legate de hormonii de sarcina si de intinderea tesutului de sub piele.
Daca ai intrebari despre marimea sau forma burticii tale vorbeste cu medicul ca sa te linistesti. Pune orice intrebari, oricat de prostesti ti se pare ca sunt. In sarcina este important sa fii linistita si sa stii raspunsurile la toate intrebarile posibile.
Sursa: Babble