Greturile de dimineata sunt ceva obisnuit atunci cand esti gravida. Se poate sa te ia pe nepregatite, se poate sa le ai numai dimineata sau de-a lungul intregii zile sau pot fi neregulate. Sunt extrem de neplacute, insa esti fericita ca esti insarcinata si iti spui ca vor dura numai douasprezece saptamani. Incepi sa numeri zilele si sa te astepti sa se termine aceasta perioada ca sa te bucuri si tu cu adevarat de sarcina.
Al doilea trimestru este o piatra de hotar importanta. La urma urmei, al doilea trimestru este cunoscut a fi trimestrul "bun", un trimestru in care arati bine si nu trebuie sa iti faci griji cu privire la modul in care te simti, pentru ca te simti minunat! Problema este ca multe mame sunt socate atunci cand trec de aceasta data si constata ca sunt in continuare „lovite” de vechile greturi matinale!
S-ar putea fie vorba de doar cateva zile pentru ca organismul tau nu poate citi un calendar. Dar un numar mare de mame vor vedea ca greturile de dimineata nu dispar la sfarsitul primului trimestru. Acest lucru nu este o problema din punctul de vedere al sanatatii, dar este o problema prin prisma faptului ca mama nu se simte bine si nu gaseste o modalitate de a gestiona aceste greturi.
Cea mai mare provocare in legatura cu greturile matinale pe termen lung (indiferent de ora din zi la care se intampla), este sa gasesti o cale de a le face fata, una care functioneaza bine pentru tine. Nu poti zambi si suferi timp de 40 saptamani (in unele cazuri chiar dureaza intreaga sarcina!). Va fi nevoie sa gasesti unele modalitati prin intermediul carora sa le faci fata.
Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa fii atenta la semne. Incearca sa te gandesti la ce se intampla cand se declanseaza greturile, ce le declanseaza (daca exista factori declansatori) si daca ai trecut in revista toate optiunile pe care le ai la dispozitie.
Poti citi si aici despre greturile matinale.
In timp ce unele femei acorda o importanta deosebita combaterii gretei si varsaturilor si fac tot ceea ce este posibil sa scape de ele, exista si mame care prefera sa sufere pe tot parcursul primului trimestru si sa isi poarte greturile ca o medalie de onoare.
Iata ce poti face:
Tine un jurnal. In ce moment al zilei simti anumite simptome? Lucrurile pe care trebuie sa le urmaresti aici includ greata, varsaturile, senzatia de lesin, lesinul, salivatia excesiva etc.
Urmareste ce mananci. Scrie ceea ce mananci si cand. Daca exista ceva legat alimente, asta te poate ajuta cu adevarat atunci cand incearci sa pui cap la cap un puzzle.
Factori declansatori. Stii ceva care le declanseaza? Mirosuri puternice? Anumite locuri? Mersul pe bancheta din spate a unei masini?
Cand aduni cateva date, incepe sa cauti anumite modele. Daca poti gasi orice, incearca sa incepi sa schimbi lucruri. Evita sa mai treci pe langa magazinul cu mirosul puternice si vezi ce se intampla Mananca mai mult in dimineata pentru a evita senzatia de lesin si rau cand te ridici. Evita sa mananci mancauri condimentate. Lucrurile mici pot face diferente majore in modul in care te simti.
Uneori, tot ceea ce iti ramane sa faci este sa vorbesti cu medicul tau despre medicamente. Acest lucru este valabil mai ales daca ai trecut cu meticulozitate de toate celelalte etape, chiar daca nu pierzi in greutate sau suferi de hiperemezis gravidarium. Uneori, calitatea vietii trebuie sa se schimbe neaparat. Daca ai trecut prin toate celelalte trucuri, uneori este nevoie de ajutoare serioase.
Cand se va termina? Asta-i o intrebare buna. Uneori este posibil sa observi ca pana in saptamana a cincisprezecea a sarcinii, esti mai bine. Un alt grup de mame se va simti mai bine in jurul a douazecea saptamana de sarcina. Este un pic diferit pentru fiecare.
Revenirea greturilor de dimineata poate fi, de asemenea, o problema pentru unele femei gravide. Acest lucru se intampla in cazul in care ai fost mai bine la un moment dat, dar mai tarziu in timpul sarcinii, greturile apar din nou. De obicei sunt un pic diferite fata de ceea ce ai experimentat inainte, dar nu intotdeauna. Unii spun ca acest lucru se datoreaza problemelor gastrointestinale, deoarece copilul este mai mare si ai mai putin spatiu pentru alimente.
Daca suferi de greturi matinale nu incerca sa fii eroina si sa suferi. Incearca sa vezi ce declanseaza greturile si schimba-ti obiceiurile. Daca schimbarile nu aduc nici o modificare in starea de rau, vorbeste cu medicul tau si apeleaza la medicamente. Perioada sarcinii trebuie sa fie una placuta!