Sari la conținut

Cat de sigure sunt antibioticele in sarcina?

Nici nu le poti lua dupa ureche, dar nici nu le poti baga pe toate in aceeasi oala periculoasa. Riscurile cu care vin antibioticele in sarcina depind si de fiecare pacient in parte.

 

Esti insarcinata si te ingrozeste perspectiva ca te-ai putea imbolnavi. Mai mult, nici nu vrei sa te gandesti la situatia in care starea ta de rau ar cere chiar antibiotice. Intr-adevar, a fost o vreme cand acest tip de medicament statea in fruntea recomandarilor medicale, asta fiind chiar unul dintre motivele pentru care agentii patogeni au devenit atat de puternici – s-au „imunizat”, in timp, la actiunea antibioticelor.

Dar lucrurile nu mai stau asa de ceva timp, medicii ofera acum alternative de tratament cu mai putine efecte adverse, pastrand antibioticele pentru cazurile in care chiar nu e loc de intors cu alte hapuri. Cu atat mai mult in cazul femeilor gravide, administrarea antibioticelor se face cu rigurozitate sensibil mai ridicata decat acum 10-20 de ani.

 

Categorii de antibiotice

Cunoscuta institutie Food and Drug Administration din SUA a facut, inca din 1979, o clasificare a tipurilor de antibiotice vizavi de efectele pe care le pot avea asupra gravidei si fatului. Categoriile in care aceste medicamente au fost impartite sunt:

Categoria A: studii controlate pe femei nu au reusit sa arate ca fatul aflat in primul trimestru de dezvoltare este supus vreunui risc. Nu exista dovezi ale riscului in trimestrele ulterioare, iar posibilitatea ca antibioticul sa dauneze fatului este foarte slaba.

Categoria B: Studii pe animale aflate in proces de reproducere nu au putut demonstra un risc la care fatul este expus, dar nu exista studii controlate pe femei insarcinate. Sau mai exista o alta posibilitate: studiile pe animale au scos la iveala efecte adverse ale antibioticelor (altele decat scaderea fertilitatii), dar aceste efecte nu au fost confirmate de studii controlate pe femei aflate in primul trimestru de sarcina (de asemenea, nu exista dovezi ale riscului in celelalte doua trimestre).

Categoria C: Ori studii facute pe animale au scos la iveala efecte adverse asupra fatului (provocand anomalii sau moartea acestuia), dar nu exista studii controlate pe femei in acest sens, ori nu exista deloc studii facute in cazul respectivului antibiotic, nici pe animale, nici pe oameni. Medicamentele din aceasta categorie ar trebui administrate numai in cazul in care beneficiile potentiale ar depasi ca importanta riscurile la care este expus fatul.

Categoria D: Exista dovezi care sustin riscul la care este supus fatul prin administrarea antibioticului respectiv, dar beneficiile pentru sanatatea gravidei justifica asumarea acestor riscuri. De exemplu, antibioticul se administreaza in situatii care pun in pericol viata femeii insarcinate.

Categoria X: Studii facute pe animale sau oameni au dovedit aparitia de malformatii ale fatului si exista dovezi care arata ca fatul este expus unui risc mai ridicat in comparatie cu beneficiile pe care mama le-ar avea prin urmarea tratamentului. Antibioticele din aceasta categorie nu ar trebui administrate gravidelor sau femeilor care intentioneaza sa ramana insarcinate in viitorul apropiat.

 

Ce fel de antibiotice ai voie sa iei

In afara de aceste cinci categorii, mai exista si clasificarile in functie de spectrul de agenti patogeni impotriva carora antibioticele lupta (cu spectru larg sau strans), mai exista si dozajul in care sunt comercializate. In mod sigur, medicul tau iti va recomanda cea mai buna (sigura si eficienta) solutie pentru problema ta din toata aceasta mare de medicamente.

 


Sursa foto: all4women.co.za

 

Totusi, ca sa simti ca ai macar un pic de control asupra situatiei potentiale de tratament cu antibiotice, iata cateva repere:

  • Cele mai multe antibiotice considerate sigure sunt incluse in categoria B.
     
  • Cea mai delicata perioada pentru urmarea unui tratament cu antibiotice in sarcina este primul trimestru, atunci cand tesuturile si organele fatului sunt la inceputul procesului de dezvoltare. O exceptie ar fi sulfamidele, o categorie de antibiotice folosite pentru combaterea infectiilor urinare. Si aici, insa, apare o problema daca unul din ingredientele acestor medicamente este trimetoprim, pentru ca acesta inhiba efectele pozitive ale acidului folic (foarte important pentru prevenirea defectelor de tub neural); totusi, un supliment zilnic de acid folic de cel putin 400 mcg combate aceasta actiune a trimetoprimului. Unele din aceste medicamente bazate pe sulfamide pot provoca icter nou-nascutului. In general, acestea nu mai sunt folosite in trimestrele doi si trei.
     
  • In general, antibioticele considerate sigure in sarcina sunt: amoxicilina, ampicilina, eritromicina, penicilina, clindamicina, nitrofurantoina, cefalosporina, gentamicina, cefoxitin, cefofetan, cefazolin (acestea sunt nume de substante active, nu sunt neaparat numele sub care medicamentele sunt comercializate).
     
  • Tratamentul cu nitrofurantoina ar trebui intrerupt la 36 de saptamani (sau imediat, in cazul in care intri in travaliu timpuriu); si asta pentru ca exista un risc minor de distrugere a celulelor rosii ale nou-nascutului daca antibioticul este administrat la distanta de cateva zile de nastere.
     
  • Antibioticele care ar trebui evitate cu totul in sarcina sunt: streptomicina (folosita in tratarea tuberculozei; poate provoca pierderea auzului fatului), tetraciclina (categorie ce include doxiciclina, oxitetraciclina si minociclina; folosita pentru tratarea acneei si infectiilor respiratorii).
     
  • Administrarea de tetraciclina in trimestrele doi sau trei poate duce la colorarea anormala a dintilor bebelusului.

 

Cu toate acestea, de cate ori medicul iti va prescrie antibiotice in sarcina (si-ti urez „La cat mai putine, chiar deloc!”), nu ezita sa-i pui intrebari despre riscurile la care iti expui fatul, despre beneficiile pe care tratamentul le are pentru sanatatea ta (iar sanatatea ta asigura sanatatea lui bebe din burtica) si despre sensul in care balanta incarcata cu riscuri si beneficii inclina.

 

Sursa foto articol: ibdwatch.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!