Sari la conținut

Cat de tare doare nasterea?

Din momentul in care o femeie ramane insarcinata, acesta este unul dintre primele ganduri care ii trec prin minte: cat de mare va fi durerea resimtita la nastere?

Oricate explicatii am primi despre ce se intampla in momentul nasterii si care este mecanica actului nasterii, tot nu ne putem face o idee despre cat de tare doare nasterea.  Nu ne ramane atunci decat sa intrebam alte mamici si sa ne facem o idee despre ce inseamna nasterea vaginala.

Cu cat mai multe mamici vei intreba, cu atat mai bine. Nu este de ajuns sa afla una sau doua pareri deoarece fiecare nastere este diferita si se poate sa nu iti faci o idee corecta despre ceea ce vei simti in momentul nasterii. Unele femei nasc usor, altele trec prin chinuri mari. Important este insa sa tii minte ca nasterea vaginala este un fenomen absolut natural si corpul tau este programat sa ii faca fata cu brio.  Am ales pentru tine cateva informatii care se regasesc in majoritatea relatarilor mamelor care au nascut natural.

Cum va fi?

-          Durerile vor fi mari, insa in momentul in care iti vei zice ca nu mai treci in viata ta prin asa ceva, ajungi la capatul travaliului si nasti. In plus, desi suna a cliseu, majoritatea mamicilor spun ca in momentul in care bebelusul va fi  in bratele tale, vei uita total de durere.

-          Multe mamici spun ca cele mai dureroase sunt contractiile, nu nasterea in sine. Procesul travaliului este extenuant pentru multe mame.

-          Cea mai mare durere pe care o vei resimti va fi atunci cand capul si umerii copilului vor trece prin vagin. Dupa aceea totul va merge mult mai usor. Senzatia pe care o vei resimti va fi o durere intensa insotita de o senzatie de arsura, dar totul va merge atat de repede incat nici nu vei realiza cu adevarat intensitatea durerii.

Citeste aici si de ce durerea travaliului este suportabila. 

-          Contractiile sunt descrise in mod similar de majoritatea mamicilor: ca niste crampe menstruale extrem de dureroase, insotite de o senzatie de strangere puternica.  In momentul in care o contractie se declanseaza, durerea abdominala creste in intensitate. In momentul in care devine aproape de nesuportat, durerea cedeaza.

-          Senzatia de strangere, rasucire si tragere pe care o vei simti se va concentra in abdomen si in partea de jos a spatelui (motiv pentru care este indicat masajul spatelui gravidei).

-          Dar frica si durerea din timpul nasterii vor fi mult ameliorate daca in jurul tau vor exista oameni care te vor ajuta pe tot parcursul travaliului. Ia langa tine partenerul, o doula sau o buna prietena ca sa iti aminteasca sa respiri, sa iti maseze spatele si sa te puna sa faci miscarile pe care le-ai invatat in clasele de pregatire a nasterii.  Atentia si dragostea din jurul tau vor fi cele care iti vor „lua cu mana” din frica si durere.

-          Priveste cu calm si incredere. Repeta-ti mereu in gand ca este un proces absolut natural si mii de femei au trecut prin asta. Daca te gandesti asa, vei da o conotatatie pozitiva durerii si va fi mai usor de suportat. Daca in schimb asociezi durerea cu ceva rau care se intampla in corpul tau, o vei resimti mult mai puternic. Psihicul uman este incredibil si poate face enorm de multe pentru tine; totul este sa il pui la treaba in folosul tau.

In final, una dintre declaratiile cele mai interesante a fost aceea a unei mamici care spunea: „durerea era ingrozitoare si de nesuportat. La un moment dat am cedat , m-am lasat in voia durerilor travaliului si nu m-am mai impotrivit. Totul a devenit dintr-o data suportabil si am reusit sa nasc intr-o jumatate de ora.”

Adu-ti aminte: nasterea este un proces natural si corpul tau va putea trece cu brio de aceasta incercare. Iar daca durerile sunt de nesuportat, exista intotdeauna alternativa anesteziei epidurale. 

Sursa foto: http://www.lightstalkers.org/

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!