Este bine sa mananci peste in sarcina, dar uneori este rau din cauza cantitatii de metale grele pe care o poate contine carnea de peste.
Environmental Working Group (de care ne place foarte tare!) are pe site-ul sau un calculator care te va ajuta sa cumperi peste oceanic si fructe de mare cu un continut scazut de mercur si bogat in acizi Omega-3.
Noul calculator online determina cantitatea de peste sau de fructe de mare pe care o persoana o poate manca saptamanal in functie de greutatea sa si varsta sarcinii. Ofera recomandari personalizate pentru mai mult de 80 de specii. Vei vedea ce peste ai voie sa mananci, ce sa eviti si ce sa consumi cu moderatie.
EWG a impartit pestii si fructele de mare in 5 categorii:
Cele mai bune
- Somon salbatic
- Sardine
- Midii
- Pastrav curcubeu
- Macrou de Atlantic
Una sau doua portii saptamanal din acesti pesti contin foarte putin mercur si niveluri optime de acizi grasi Omega-3 pentru femeile insarcinate sau care alapteaza si pentru oamenii care sufera de boli de inima.
Alegeri bune:
- Stridii
- Ansoa
- Pollock
- Hering
Aceste specii au concentratii bune de grasimi Omega-3. O portie de 150 de grame aduce cel putin 25% din consumul saptamanal recomandat de Omega-3. O femeie insarcinata de greutate medie poate manca trei astfel de portii pe saptamana fara a ingera prea mult mercur. Aceste specii nu provin intotdeauna din surse sustenabile.
Mercur putin, dar si putin Omega-3
- Creveti
- Pisica de mare
- Tilapia
- Scoici
- Pangasius
Aceste varietati pot fi sanatoase ca surse de proteine si alti nutrienti, dar un adult ar trebui sa manance intre 5 si 20 de portii pentru a ajunge la recomandarile facute pentru femeile insarcinate si oamenii cu boli de inima.
Risc de mercur prea mult:
- Ton alb in conserva
- Halibut
- Homar
- Mahi Mahi
- Biban de mare
Acesti pesti contin prea mult mercur pentru a face parte din dieta regulata a unei femei insarcinate si a copiilor.
De evitat:
- Rechin
- Peste-spada
- Tilefish
- Macrou rege
- Marlin
- Ton rosu
Pestele bogat in mercur nu ar trebui niciodata mancat de femeile insarcinate si de catre copii. Ceilalti ar trebui sa manance rar aceste specii.
Citeste si despre importanta pestelui asupra dezvoltarii neurologice.
Acizii Omega-3, cum ar fi cel docosahexaenoic, sau DHA, si acidul eicosapentaenoic, sau EPA, sunt cunoscuti ca reduc inflamatia. Unele studii sugereaza ca copiii nascuti din mame care au mancat fructe de mare, bogate in Omega-3 in timpul sarcinii, au avut o mai buna dezvoltare cognitiva decat copiii nascuti din mame care nu au mancat de mult fructe de mare sau mancat specii care contineau mercur mult. Doua mese saptamanale de peste de mare si crustacee bogate in Omega-3 ar putea reduce riscul de atac de cord si accident vascular cerebral.
Sursa foto: Pixabay.com