Alegerea se face, de obicei, intre unul si doua nume. Peste doua nume, sunt cazuri foarte rar intalnite. Sa vedem care sunt argumentele pentru a da un nume sau doua:
Pentru un nume:
- Daca esti o persoana religioasa, atunci afla ca Biserica te sfatuieste sa dai copilului un singur nume, intrucat el are un singur suflet, nu doua.
"Preotul insemneaza pruncul cu semnul Sfintei Cruci pe frunte, pe gura si in dreptul inimii. Aceasta insemnare se face pentru luminarea mintii si a gandurilor, pentru pazirea cailor celor drepte, a cuvintelor curate si pentru intarirea in dragoste si blandete. Dupa aceasta insemnare, parintele rosteste rugaciunea speciala, in urma careia pruncului i se pune numele. Acesta este numele cu care pruncul se va identifica si se va numi toata viata, cat si numele cu care el se va prezenta la Dreapta Judecata. " De aici.
- Al doilea nume nu este folosit cu adevarat niciodata si el poate ajunge pentru persoana care il poarta sa fie un fel de balast, ceva ce vrea sa ascunda, un nume cu care nu se obisnuieste niciodata cu adevarat.
- Atunci cand un copil are mai multe nume, se poate creea o stare de confuzie, atat pentru persoana care le poarta, cat si pentru cei din jur, ducand la o personalitate scindata
Pentru mai multe nume:
- Daca nu ii place copilului un nume, atunci mai are inca unul la dispozitie pe care il poate alege.
- Este greu sa gasesti un singur nume care sa impace toate dorintele: sa fie si modern, sa fie si nume de sfant, sa cinsteasca si pe bunici etc
- In anumite parti ale tarii exista traditia ca nasii de botez sa aleaga al doilea nume, in timp ce parintii il aleg pe cel pe care il vor folosi in mod uzual.
- Daca primul nume este foarte comun si toata lumea din jur il foloseste, atunci poti apela la al doilea nume, ca nu cumva sa primesti porecle, numai ca sa poti fii identificat.
- Si eu am doua nume si nu ma deranjeaza in niciun fel, asa ca voi continua traditia.