Sarcina este o perioada in care starea ta de spirit este pusa la grea incercare: totul este nou, totul pare de viata si de moarte, simti ca totul depinde de tine.
Ca sa poti trece cu bine prin ea ai nevoie de cateva strategii care reduc stresul. Adesea ti se vor parea niste banalitati. Sunt adevaruri spuse de nenumarate ori, asa ca nu au cum sa sune altfel. Sa le mai spun inca o data:
1. Cumva, lucrurile au tendinta de a se aranja
Asta nu inseamna ca trebuie sa stai cu mainile in san si sa nu faci nimic asteptand providenta sa se ocupe de toate. Inseamna doar ca nu poti vedea mental, de la inceput, toti pasii. Ca drumul pe care il vei parcurge se va dezvalui in timp si ca este cel mai important sa te gandesti la care este urmatorul pas de facut si sa lasi restul pentru cand le-o veni randul.
Ai incredere in tine, cum te-ai descurcat pana acum te vei descurca si de acum inainte, indiferent despre ce anume este vorba. Si oricat de mari ar fi incercarile, taria pe care o vei gasi in tine va fi si mai mare.
2. Asculta-ti intuitia
Cred ca ai auzit asta de sute de ori. Si nu degeaba. Intuitia este acolo ca sa iti spuna ca este ceva care nu suna bine, chiar daca nu stii precis ce anume. Intuitia este cea care iti da alerta.
Ea nu iti spune si ce sa faci, numai te scoala, indemnandu-te sa nu te intorci pe partea cealalta si sa te culci la loc. Este un bun aliat. Poate sa fie o alerta falsa? Desigur ca poate sa fie, pana la urma totul este nou, totul pare cumplit de important. Dar daca intuitia iti spune sa cercetezi mai mult, sa schimbi doctorul sau pur si simplu sa dormi nu o ignora.
3. Nu ignora lucrul de care iti este frica, doar schimba perspectiva
Fricile nu dispar numai pentru ca nu le iei in calcul. Mintea umana nu functioneaza in acest fel oricat de mult ne-am dori. Ele raman acolo, se adancesc. Cu fricile este mult mai simplu de lucrat altfel, schimband modul in care le vedem:
- Sunt atat de speriata de tot ce se va intampla!
- Sunt atat de curioasa si entuziastmata pentru ce va fi!
Dupa cum vedeti este vorba despre acelasi lucru. Nu stii ce va fi. Dar in prima atitudine respingi acest lucru (degraba, oricum nu este ceva ce poti schimba) in timp ce in a doua il imbratisezi.
4. Nu uita sa multumesti pentru ce ai deja
Oamenii au cam uitat sa fie recunoscatori pentru ce au, atat de tare sunt plecati in competitie sa aiba mai mult decat vecinul. Si este pacat, recunostinta este cu adevarat un sentiment eliberator.
Poti fi recunoscatoare pentru ca esti sanatoasa, ai o familie care te iubeste, ai bani / posibilitatea de a alege un doctor, poti face cumparaturi pentru bebelus si cate si mai cate lucruri. In loc sa stai sa pitrocesti ganduri negative mai bine admira toate lucrurile cu care esti binecuvantata. Gandurile pozitive atrag actiuni pozitive.