Toate se reduc la modificarea permiabilitatii trompei uterine, ingustarea ei, lezarea stratului intern al trompei sau schimbarile proprietatii secretului mucos.
Cu grad mare de risc sunt :
- Femeile in varsta de 30 ani sau mai mult;
- Femeile care au suportat astfel de sarcini in anamneza (in trecut);
- Interventii chirurgicale suportate la nivelul trompelor uterine sau a cavitatii uterine;
- Boli cronice inflamatorii a trompelor uterine sau ovarelor (anexite, ooforite);
- Existenta in trecut sau in prezent a endometriozei;
- Fumatoarele cronice.
In afara de aceste cauze un risc il reprezinta si fertilizarea extracorporala (interventie care se aplica in cazul infertilitatii, cunoscuta si sub numele de "concepere in eprubeta " )
Sa prevenim sarcina extrauterina este practic imposibil. Insa, daca femeia intra in grupele de risc enumarate mai sus, ea ar trebui sa discute preventiv cu ginecologul despre aceasta problema. Diagnosticul precoce la timp a sarcinii extauterine poate scadea evident probabilitatea gravelor complicatii.
Diagnosticul da sarcina ectopica la termenii mici de graviditate se stabileste foarte greu, din cauza ca ea se mascheaza sub forma unei sarcini normale sau intirzierea menstruatiei. Dar cel mai des simptom intilnit la majoritatea femeilor sunt durerile in partea de jos a abdomenului (din dreapta sau din stinga.)
Se deosebesc si alte simptome, cum ar fi :
- Retinerea menstruatiei mai mult de 10-15 zile;
- Semnele sigure de graviditate;
- Eliminari moderate sangvinolente vaginale. Uneori femeile considera ca aceasta este menstruatia, insa mai apoi se vor alatura si alte simptome:
- Dureri intense in regiunea inferioara a abdomenului, din dreapta sau stinga;
- Slabiciune generala, din cauza singerarii in cavitatea abdominala.
In cazul aparitiei acestor simptome nu ezitati si mergeti imediat la medic.
Cel mai des, diagnosticul de sarcina extrauterina se pune pe baza examinarii ultrasonografiei. Uneori, pentru diagnostic, este utila determinarea gonadotropinei corionice (hormonul graviditatii) in sangele femeii. Continutul acestui hormon in cazul sarcinii ectopice este mai mic decit in sarcina obisnuita.
Informativa poate fi examinarea endoscopica a cavitatii abdominale (adica examinarea cavitatii abdominale cu ajutorul unui aparat optic, introdus printr-o mica incizie in peretele abdominal anterior.) Cu cit mai precoce este stabilit diagnosticul cu atit mai mic este riscul aparitiei complicatiilor.