Sari la conținut

Cauze si solutii pentru mancarimile din timpul sarcinii (I)

Tot ceea ce iti lipsea in sarcina erau mancarimile! Multe femei acuza manacarimi in timpul sarcinii, iar unele dezvolta bubite rosii sau pete rosii insotite de mancarime.

Haide sa vedem care sunt principalele cauze:

Unele femei gravide vor remarca faptul ca palmele și talpile picioarelor le vor deveni rosii si le vor cauza mancarimi. Aceasta condiție poate fi cauzata de o creștere a nivelului de estrogen si dispare de obicei imediat dupa nastere. Uneori mancarimile sunt cauzate de pielea uscata care devine ea insasi o sursa de mancarimi.

Solutii pentru mancarimi neinsotite de eruptii cutanate:

-          Evita dusurile si baile fierbinti care pot usca pielea și inrautatesc mancarimile. Utilizeaza sapun fara parfum și clateste-te bine.

-          Fa ocazional o baie cu ovaz cald (exista produse pentru baie cu ovaz sau poti face un amestec din gel de dus si fulgi de ovaz).

-          Unge-te cu crema hidratanta dupa ce ai iesit de la baie

-          Evita sa stai in caldura, aceasta intensifica mancarimile

-          Poarta haine lejere din bumbac

Daca ai o erupție pe piele sau senzația de mancarime este extrema, doar aceste masuri nu vor fi probabil suficiente. Vorbeste cu medicul tau. Este posibil sa ai nevoie de medicamente speciale.

Cand ma duc la doctor?

Trebuie sa ii comunici medicului daca dezvolti erupții cutanate in timpul sarcinii, ai o afectiune a pielii care se agraveaza sau simti mancarimi peste tot, chiar daca nu ai o erupție cutanata. Medicul va diagnostica problema, iti va recomanda un tratament adecvat sau te va trimite la un medic dermatolog.

Probleme mai grave

Mancarimea severa in al doilea sau, mai frecvent, in al treilea trimestru de sarcina poate fi un semn de colestaza intrahepatica de sarcina (ICP) , o problema a ficatului, care afecteaza un numar mic de femei (cca 1%).

Cand bila nu curge in mod normal in ducturile biliare, sarurile biliare se acumuleaza in piele, ceea ce duce la mancarime. Mancarimea poate afecta talpile și palmele in primul rand, dar poate aparea oriunde și multe femei cu ICP simt mancarimi peste tot. Senzatia de mancarime poate fi extrem de intensa și este de obicei mai rea pe timp de noapte .

Pruritul este singurul simptom la inceput. Condiția sine nu provoaca o erupție pe piele dar ar putea genera urme rosii . Unele femei resimt si pierderea poftei de mancare, greața ușoara și stare generala de rau.

Suna-ti medicul daca crezi ca ai colestaza, deoarece crea probleme copilului tau. Medicul  va face unele teste de sange pentru a pune diagnosticul .

ICP creste riscul de nasterea unui copil mort, așa ca va trebui sa monitorizezi periodic inima copilului cu ajutorul ultrasunetelor. Vei face in continuare analize de sange pentru a verifica funcția ficatului si ti se va adiministra un medicament care te poate ajuta cu funcția hepatica și reduce mancarimea și alte simptome pe care le ai. Medicamentele pot reduce si riscul pentru copil.

Aceasta problema dispare dupa ce se naste copilul, intr-o zi sau doua, deși poate dura pana la o saptamana . ICP de multe ori reapare din nou intr-o sarcina ulterioara, astfel incat nu uita sa ii spui medicului tau daca ai trecut o data prin asta. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!