Malformatiile congenitale sunt anomalii de dezvoltare care apar in timpul sarcinii si in prima copilarie. Cel mai cunoscut este sindromul Down, dar ele sunt mult mai multe, fiind identificate aproximativ 4000, unele foarte grave si altele minore.
Desigur, cea mai mare dorinta a parintilor este sa aiba un copil sanatos. Din pacate, malformatiile congenitale nu au o cauza exacta care poate fi identificata. Ambii parinti pot fi sanatosi, sa respecte toate sfaturile medicului si, totusi, bebelusul sa aiba probleme. 60% din cauze sunt necunoscute. Ce se stie, este ca genele transmise joaca un rol important. La fel, conteaza si cat de bine se ingrijeste mamica si posibilitatea ei de a nu se expune la substante chimice si boli.
Sa ne axam pe lucrurile care pot fi, intr-o masura, controlate. Exista un numar de infectii din timpul sarcinii care duc la defecte congenitale. Daca le cunoasteti puteti sa va paziti mai bine
• Rubeola manifestata in timpul sarcinii este o infectie care prezinta un risc major pentru bolile genetice caracterizate prin pierderea vederii si a auzului, malformatii cardiace, retard mintal si paralizie cerebrala.
• Infectia cu toxoplasmoza a mamei determina la fat: infectii oculare amenintatoare pentru vedere, pierderea auzului, dificultate de invatare, splina marita sau ficat marit, retard minatal si paralizie cerebrala.
• Herpesul genital in timpul sarcinii poate provoca la copil: leziuni ale creierului, paralizie cerebrala, lipsa vederii sau a auzului si chiar decesul daca virusul este transmis la copil inainte sau in timpul nasterii.
• Infectia cu parvovirus (eritemul infectios) poate provoca o forma severa de anemie, insuficienta cardiaca si chiar moartea fatului.
• Varicela in timpul sarcinii poate determina la copil cicatrici, anomalii ale muschilor si oaselor, malformatii si paralizii, forma mai mica a capului decat in mod normal, orbire, convulsii si retard mintal. Aceasta boala este mai rar intalnita in cazul mamelor care au avut deja varicela si sunt imunizate la virus.