Sari la conținut

Cauzele nasterii premature

Nasterea prematura este considerata una din riscurile majore ale sarcinii si o urgenta medicala atat pentru mama cat si pentru copil. Scopul urmaririi sarcinii de catre medic si al monitorizarii gravidei este acela de a prevenii nasterea prematura si implicit toate riscurile pe care aceasta le presupune.

Se considera ca o nastere este prematura daca travaliul si nasterea se declanseaza intre saptamanile 29 si 34, cand dezvoltarea copilului este insuficienta pentru a putea face fata mediului exterior uterului fara suport si ajutor din partea medicilor si asta din cauza faptului ca desi fatul este viabil, nu a avut inca timp sa-si dezvolte sistemul respirator si ficatul, ceea ce-i poate crea probleme de metabolizare, vindecare sau coagulare, sau la o serie de complicatii asociate de la accidente vasculare pana la probleme de dezvoltare uletrioara si probleme de vedere prin afectarea (unori grava) a retinei.

Cele mai frecvente cauze ale nasterii premature sunt:
 ■ Anomaliile placentare - placenta previa si hematomul retroplacentar - pot provoca o dezlipire treptata a mucoasei uterine.
 ■Hemoragiile uterine in trimestrele II si III cresc de patru ori riscul nasterii premature. Este important sa-ti faci toate ecografiile recomandate de medic pentru a depista la timp astfel de hemoragii.
 ■Cresterea cantitatii de lichid amniotic duce la simptome precum oboseala, umflarea gleznelor, dar si la o presiune pe colul uterin si, prin urmare, la nasterea prematura.
 ■Un col uterin prea mic sau prea scurt nu poate tine sarcina noua luni fara repaus la pat.
 ■Amenintarea de avort spontan din trimestrul II este un alt risc important care trebuie luat in calcul. E bine sa-i comunici medicului acest eveniment daca, intre timp, ti-ai schimbat medicul.
 ■Febra mare duce la dezlipirea membranei uterine, la fel infectiile cauzate de bacterii: infectii ale tractului urinar, listerioza sau bolile cu transmitere sexuala.
 ■Diabetul gestational duce la cresterea cantitatii de lichid amniotic si la efectele secundare asociate acestui fenomen.
 ■Varsta mamei sub 18 ani sau peste 35.
 ■Fumatul, dependenta de droguri sau alcoolismul, dar si statul prelungit in picioare, oboseala, surmenajul si caldura, care provoaca deshidratare sau neputinta urinarii.
 ■Incompatibilitatea de Rh dintre mama si fat (respectiv dintre mama si tata) scurteaza timpul de gestatie.
 ■ Traumatismele violente la nivelul abdomenului, lovituri, cazaturi, accidente.

Care sunt riscurile care ii pot afecta pe bebelusii care vin pe lume inainte de cea de a 37 saptamana de sarcina.

Toti copiii care se nasc inainte de 37 de saptamani sunt considerati prematuri. Neavand organele pe deplin dezvoltate, ei au nevoie de ingrijiri speciale in sectii de neonatologie. Anual, la noi in tara se nasc 20.000 de copii prematuri, ceea ce inseamna 9% din totalul nou-nascutilor.
 
Statistici referitoare la nasterea prematura

■ Plamanii. Cu cat micutul se naste mai devreme, cu atat aceste organe sunt mai putin dezvoltat. Daca vine pe lume inainte de saptamana a 28-a de sarcina, alveolele pulmonare - cele responsabile cu schimbul de gaze - abia se formeaza, iar copilul nu poate respira. Organismul nu primeste oxigen si nici nu poate elimina dioxidul de carbon.

■ Inima. Din pricina functionarii deficitare a plamanilor, inima nu se poate adapta si apar deseori hipertensiunea pulmonara si insuficienta cardiaca - acestea, la randul lor, ingreunand terapia afectiunilor respiratorii.

■ Ficatul. Este imatur si el si nu poate sintetiza toate substantele necesare functionarii, cresterii si dezvoltarii organismului (de aici, riscul de hemoragie si tulburari de nutrite care vin sa complice si mai).

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!