Sari la conținut

Ce ati planuit sa faceti in concediul de maternitate?

Atunci cand te gandesti ca ai concediu un an sau doi ani, sau, ca sa fim mai exacti, fara o luna pentru ca aceasta este dedicata tatalui, iti inchipui ca vor trece foarte greu si inghesui in ele fel de fel de planuri:

- sa iti iei carnet de sofer, daca nu ai cumva

- sa faci acele cursuri de ikebana (puneti voi aici orice este adevarat in cazul vostru) pe care ti le-ai dorit toata viata

- sa iti schimbi meseria sau macar serviciul

- sa iti schimbi casa.

 

Ti se pare ca toate aceste luni sunt luuungi de tot si este neaparat necesar sa le umpli cu ceva pentru a avea satisfactia ca ai profitat din plin de ele. Este o stare de spirit normala si explicabila. Cine nu are aruncate intr-un sertar fara fund tot felul de planuri pe care nu a putut pana acum sa le puna in aplicare? Cu tot felul de explicatii mai mult sau mai putin plauzibile: nu am avut timp, nu am gasit motivatia, nu ma presa nimic dar de acum devin 'om serios'.

Am trecut si eu prin aceasta stare de spirit in care ma gandeam ca aceste luni sunt disponibile pentru a ma concentra pe mine. Dupa care, la numai cateva saptamani dupa nastere, a devenit evident ca nu sunt asa: o alta fiinta avea mult mai multa nevoie de toate lunile cu pricina, de fapt de fiecare secunda din ele. Iar planurile ei nu coincideau in niciun fel cu ale mele: ea nu ar fi preferat sa stea cu altcineva ca sa fac eu cine stie ce cursuri si nici nu ar fi asteptat pana termin eu de redactat un email frumos sau de vorbit la telefon fara sa se auda pe fundal un planset de copil.

 

Asa ca, daca iti doresti neaparat niste planuri ai putea lua in calcul urmatoarele:

Sa te apropii de alte persoane care au copii. O astfel de apropiere are multiple avantaje: de la faptul ca ai cu cine discuta despre toate problemele presante (si cine nu are astfel de probleme cu un bebelus?) pana la faptul ca este mult mai usor sa cresti copiii daca mai este cineva pe langa tine: copiii se imprietenesc si nu mai trebuie sa-i distrezi tu non stop, ai cu cine sa-i lasi cateva minute pentru cumparaturi etc.

Sa inveti cat mai multe despre cresterea copiilor. Probabil ca ii poti creste si fara sa fi citit ceva in domeniu, insa nu ai de ce sa o faci, atunci cand informatiile sunt acum atat de usor accesibile. De la informatii ce tin de medicina si psihologie pana la cele mai bune articole pentru copii, toate sunt importante si este bine sa le stii.

Sa iti imbunatatesti abilitatile culinare. Pentru ca nimic nu se compara cu mancarea gatita in casa. Este cel mai sanatos mod de a trai si reprezinta mai mult decat o ingerare de substante nutritive - este o cultura, un ritual. Doar, chiar si acum, la maturitate, inca mai credem ca nimic nu se compara cu mancarea de acasa. 

Sa gasesti o modalitate de a sta cat mai mult in aer liber. Si daca asta nu se intampla intr-un oras este cu atat mai minunat. Nu il feri pe bebelus de orice raza a soarelui si de orice pala de vant. El are nevoie sa simta iarba, sa vada cerul, sa respire aer curat.

 

Dar, mai mult decat orice, bebelusul are nevoie de o mama relaxata, una care nu este stresata ca nu a indeplinit cine stie ce planuri. Asa ca invata sa traiesti in ritmul bebelui (ceea ce este mult mai greu decat iti inchipui) si lasa alte modificari majore pentru o alta perioada a vietii. Va veni, cu siguranta, una propice si pentru ele.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!