Sari la conținut

Ce este diabetul gestational

In timpul celui de al doilea si al treilea trimestru de sarcina, necesarul de insulina este de 2-3 ori mai mare decat necesarul in conditii normale. Pancreasul are capacitatea de a secreta mai multa insulina, pentru a face fata perioadei, dar exista si cazuri in care productia de insulina este insuficienta, fapt care determina cresterea anormala a concentratiei de zahar in sange, mai ales dupa mese. Analiza sangelui indica hiperglicemie (adica zahar in sange peste valoarea normala), ceea ce arata ca s-a instalat diabetul gestational.

Se considera ca o valoare a zaharului in sange care ajunge la 0,9 g / litru este pragul care indica aparitia diabetului gestational. De cele mai multe ori diabetul gestational este o forma de diabet la limita, activat de sarcina.

Factori de risc care duc la aparitia diabetului gestational

Cei mai importanti sunt varsta mamei. Riscul de diabet gestational creste la femeile de peste 30 de ani. Antecedente de diabet in familie. Intoleranta la glucoza, dar si hipertensiunea arteriala, infecţii ale tractului urinar si obezitatea materna, contribuie la aparitia diabetului gestiational.

Diabetul gestational nu are nicun simptom specific, cele care exista fiind disimulate in simptomatologia specifica sarcinii in sine. Oboseala excesiva, setea exagerata si urinarile mult prea frecvente sunt cateva semne care te pot duce cu gandul la diabetul gestational, dar toate acestea sunt, in acelasi timp, aproape firesti in perioada de sarcina, si mai ales in trimestrul doi si trei.

Riscurile pentru copil

Concentratia anormala de zahar din sangele matern se transmite si fatului care poate creste peste limitele normale, fatul stocand catitati mari de grasime sub piele, dar si in jurul unor organe. Toate acestea fac o nastere naturala foarte dificila, unica solutie fiind cezariana, care la randul ei are risc de complicatii suplimentare in cazul femeilor cu diabet gestational

Riscurile materne

Diabetul gestational este un factor care favorizeaza aparitia infectiilor urinare, dar si hipertensiune arteriala si preeclampsia. Diabetul gestational este un factor de risc care poate duce la nastere prematura, asociat unei greutati mari la nastere. Circa 25% din copiii nascuti din mame cu diabet gestational, prezinta hiperglicemie la nastere, icter neo-natal foarte puternic si probleme respiratorii. Copiii au risc crescut de a face diabet de tip 2, in prima copilarie astfel ca dieta acestora trebuie foarte atent monitorizata pana la pubertate.

Ce este de facut?

Cea mai buna cale de urmat, pentru femeile in cazul carora a fost confirmat diabetul gestational, este o dieta atent monitorizata si schimbarea  radicala a stilului de viata, ca cele mai bune mijloace care pot tine sub control nivelul glicemiei.

Ce trebuie sa faca femeia insarcinata cu diabet gestational. Esentiala este monitorizarea aportului de carbohidrati, un consum redus de alimente bogate in grasimi saturate (unt, smantana). Evita sa acumulezi kilograme in timpul sarcinii, peste limitele a 10 kilograme, in trimestrul trei, daca faci parte din categoria femeilor care au un risc crescut de a  face diabet gestational. Un sfat foarte important este sa faci multa miscare. Chiar si mersul pe jos este o buna solutie, in conditiile in care activitatea fizica sunt cea mai buna cale naturala de reglare a nivelului glicemiei din sange.    

Ce urmeaza dupa nastere?

In 90% din cazuri, diabetul gestational dispare in cateva saptamani dupa nastere. Cu toate acestea, dupa nastere  copilul trebuie foarte atent monitorizat cel putin pana la varsta de un an. Este mai mult decat utila alaptarea copiilor pentru ca aceasta este un ajutor si pentru cel mic, si pentru mama de a reveni la normal. Studiile au dovedit ca alaptarea ofera o protectie suplimentara impotriva diabetului.
Femeile care au avut diabet gestational si care reusesc in primul an dupa nastere sa revina la greutatea de dinainte de sarcina au marele avantaj de a reduce riscul aparitiei diabetului de tip 2 cu mai mult de 50%, fata de femeile care nu au trecut printr-o astfel de experienta, scrie aufeminin.com.

Diabetul gestational este o suferinta pasagera, asociata sarcinii, favorizata de anumite circumstante, dar care se poate vindeca complet in primele luni dupa nastere, doar prin dieta si o viata sanatoasa. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!