Sari la conținut

Ce este doula și cu ce te poate ajuta la naștere?

Numărul crescut de cezariene din țara noastră (aproape 40% la nivel național și peste 60 % în București, iar la unele spitale chiar 80 %), le face pe viitoarele mămici să se întrebe dacă nu cumva urgențele ce impun aceste operații sunt de fapt nefondate. Astfel, neîncrederea în sistemul medical le determină pe tot mai multe dintre femei să se îndrepte spre calea naturală de naștere, cât mai nemedicalizată, căutând medici pro naștere naturală, moașe și chiar doule.

Iar dacă rolurile medicilor și al moașelor îl cunoaștem cu toții, doula reprezintă un termen relativ nou, care pune multe semne de întrebare.

Așadar, ce este o doula și care este rolul ei?

Plecând de la rădăcini, aflăm că termenul “doula” provine din Grecia antică și astăzi face referire la o femeie educate si specializată în naștere, care ofera sprijin psihic, emoțional și informativ femeii înainte, în timpul și după naștere.
Altfel spus, doula este acea femeie care stă lângă graviduță pe toată perioada travaliului și chiar a nașterii, ajutând-o să suporte mai ușor durerile, pe cale naturală, oferindu-i sprijin pentru ca procesul să fie unul suportabil și chiar plăcut, asigurându-se că apar cât mai puține complicații și că elimină nevoia unei cezariene.

Ce face o doula, mai exact?

La nivel emoțional:
•    sprijină femeia însărcinată în pregătirea pentru naștere (de regulă, prin săptămâna 36 se întâlnește cu viitoarea mămică și îi explică tot procesul nașterii și cum poate fi facilitat)
•    oferă sprijin emoțional pre-natal, natal și post-natal, dând dovadă de empatie, înțelegere și compasiune
•    redă încrederea femeii în faptul că este perfect în stare să nască și o ajută să-și urmeze semnalele pe care i le da corpul în timpul travaliului și al nașterii
•    ajută viitorul tată să se integreze în întregul proces, oferindu-i prioritate în comunicarea cu gravida și coordonând totul astfel încât amândoi să se simtă confortabil.

La nivel fizic:
•    sugerează și aplică măsuri de confort – tehnici de respirație, masaj de relaxare, poziții pentru confort sporit și pentru ajutarea progresiei travaliului
•    experiența și  competențele unei doula pot ajuta chiar și un copilaș poziționat neideal să își găsească drumul prin pelvis
•    o servește cu apă, o însoțește la toaletă sau în timpul plimbărilor din travaliu, îi aduce mingea pentru travaliu dacă e nevoie de ea, o ajută să urce și să coboare din pat.

Cum poți beneficia de ajutorul unei doule:

De regulă, fie la spital, în sala de nașteri (dacă ai voie cu însoțitor), fie acasă (dacă vrei să optezi pentru naștere acasă), fie acasă în perioada travaliului, astfel încât atunci când se apropie momentul nașterii să poți merge la spital. Această ultimă opțiune este preferabilă atunci când vrei să te asiguri că nu se vor induce, în perioada travaliului, motive nefondate pentru a apela la cezariană, dar vrei totuși să te asiguri că bebelușul este preluat de cadre medicale imediat după naștere.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!