Sari la conținut

Ce este ecografia prenatala?

Ecografia este cea mai frecvent folosita investigatie medicala in timpul sarcinii. Este o investigatie simpla, lipsita de orice efecte secundare, este comoda si nedureroasa. In plus este generatoare de mari emotii placute. Si totusi, ce este ecografia prenatala?

Numita si sonograma, ecografia foloseste microunde si se bazeaza pe mediile intrauterine de diferite densitati, pentru a crea imaginile ale copilului (inclusiv organele interne), placenta si sacul amniotic.

Prima ecografie (obstreticala)

Societatea de Obstetrica si Ginecologie recomanda ca mamele cu riscuri scazute de complicatii in cursul sarcinii sa faca o ecografie in fiecare trimestru al sarcinii si cel putin o ecografie in trimestrul al doilea, de obicei, intre saptamana a 18 si a 22-a de sarcina. In acest moment al sarcinii ecografia pune exact in evidenta stadiul de dezvoltare al copilului in mediul intrauterin, dar si pozitia placentei (se stabileste daca acopera cervixul, daca exista sau nu pericole in evolutia sarcinii), confirma sarcinile multiple nediagnosticate, si verifica daca exista sau nu anomalii congenitale.

Marea istorie a sarcinii, in ecografii

Masuratorile realizate in timpul ecografiei (lungimea femurului, circumferinta craniului), confirma varsta gestationala si stabilesc data nasterii.
 


Ecografiea realizata intre saptamana a 11-a si a 14-a de sarcina este o componenta de screening prenatal. Aceasta verifica pliul nucal (grosimea in partea din spate a gatului),  pentru a evalua riscul unor anomalii genetice, precum sindromul Down.

Beneficiul ecografiilor este acela ca au o rata de informatii fase de doar 3%, comparativ cu 10% in cazul analizelor clasice (teste de sange). Este important ss stii ca ecografia rateaza un numar foarte mic de anomalii congenitate.

Este obligatorie investigatia ecografica?

In principiu, da. Beneficiile sunt importante, in plus aceste investigatii sunt de natura sa calmeze toate spaimele parintilor cu privire la sanatatea viitorului copil. Un alt element care trebuie luat in calcul este faptul ca acest gen de investigatii imbunatateste legatura intre mama si copil, prin faptul ca poate arunca o privire in univesul bebelusului din burta, si de a avea o prima imagine pentru albumul de familie.

Ecografiile nu prezita niciun pericol, dar cu toate acestea durata lor nu trebuie sa fie mai mare de 15-20 de minute. Societatea de Obstetrica si Ginecologi si Asociatia Radiologilor recomanda ca parintii sa nu expuna bebelusii lor nenascuti la ultrasunete de dragul de a avea suveniruri. Exista un risc teoretic ca expunerea prelungita la undele sonore de inalta frecventa sa deterioreze anumite structuri celulare, dar acesta este doar un risc teoretic.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!