Majoritatea mamicilor sunt sigure ca vor putea alapta. De multe ori, dupa nastere pot aparea surprize. Sunt femei care nu au suficent lapte pentru a-si hrani bebelusii sau nu au deloc. Daca bebelusul nu este hranit suficient va deveni nelinistit si va fi nefericit.
Sunt o serie de motive pentru care alaptarea nu este posibila, starea de sanatate, stresul, starile depressive. Cea mai buna solutie este sa te relaxezi si sa nu fii extrem de exigenta cu tine insati.
A fi o mama buna inseamna mai mult decat a alapta. Pune-ti urmatoarea intrebare: ”Ai facut toate eforturile pentru a-ti alapta bebelusul? “ daca raspunsul e da, trebuie sa inveti sa nu te mai invinovatesti.
Ce trebuie sa faci daca nu poti alapta ?
In primul rand, asa cum am spus mai devreme, nu te invinovati! Inca de cand erai insarcinata sperai sa poti alapta. Acum, mai mult ca sigur esti dezamagita. Nu trebuie sa iti reprimi emotiile, dar dupa un timp trebuie sa treci peste aceasta perioada.
Atunci cand vorbesti despre asta cu medical tau, cu sotul sau cu prietenii, fii sincera in ceea ce priveste sentimentele pe care le ai. Discutand deschis, te va ajuta sa iti depasesti problemele.
Ar putea avea acest fapt consecinte asupra crearii unei legaturi stranse intre tine si bebelus?
In mod sigur nu. Alaptarea este un mod minunat de a intari legaturile cu bebelusul tau, dar nu este singura metoda. Atunci cand il hranesti, tine bebelusul cat mai aproape de tine si ai grija sa mentiii contactul vizual.
Chiar daca il hranesti cu biberonul, tine bebelusul ca si cum l-ai alapta. Relatia cu el nu se va baza numai pe capacitatea ta de a-l alapta. Conteaza foarte mult ce faci atunci cand plange, cat de des il tii in brate sau te joci cu el.