Schimbările în timpul sarcinii devin mai evidente, pe măsură ce trece timpul: schimbările hormonale produc senzații de greață, kilogramele în plus încep să se acumuleze, iar unele efecte de lungă durată nu sunt chiar atât de evidente.
În 2016, oamenii de știință au măsurat, scanat și evaluat creierul a peste 75 de gravide pentru a determina modificările fizice care apar în creierul unei femei, în timpul sarcinii. Descoperirile lor au arătat o serie de modificări ale organismului pentru adaptarea fătului, iar unele dintre aceste adaptări par a fi permanente.
O parte din ceea ce face din creier un organ atât de remarcabil este capacitatea sa de schimbare și adaptare.
Există diverse studii pe animale care au arătat în mod clar o asociere între sarcină și modificări anatomice de lungă durată ale creierului, dar niciun om de știință nu a replicat un astfel de studiu pe oameni. Folosind scanarea RMN, Elseline Hoekzema și echipa ei au examinat creierul a 25 de femei care nu au avut niciodată copii, dar și femei înainte de a rămâne însărcinate, cât și femei la câteva luni după naștere. Apoi, au folosit analiza computerizată pentru a măsura modificările volumului materiei cenușii.
Materia cenușie alcătuiește stratul exterior al creierului, are un ton roz-cenusiu și servește la procesarea informațiilor din creier. La examinarea creierului mamelor, Hoekzema a descoperit o pierdere consistentă a volumului materiei cenușii, în special în domeniile cogniției sociale și memoriei.
Astfel de schimbări în creierul femeilor care au născut sunt consistente în general și, în mod interesant, par să rămână pe perioade lungi de timp. La doi ani după studiul inițial, 11 din cele 25 de mame, cele care nu au rămas însărcinate din nou, au revenit pentru RMN. Scanările au arătat că pierderea de materie cenușie a rămas, cu excepția hipocampului, unde cel mai mare volum fusese restaurat. Aceste modificări au fost atât de consistente încât oamenii de știință au reușit să utilizeze un algoritm computerizat pentru a prezice cu o acuratețe de 100% dacă o femeie a fost însărcinată sau nu, pur și simplu vizualizând scanarea RMN.
Abigail Tucker, autoarea cărții „Mom Genes: Inside the New Science of Our Ancient Maternal Instinct”, spune că o analiză a mai multor studii a concluzionat că femeile experimentează schimbări cognitive precum uitarea și probleme cu reamintirea verbală în perioada imediată după naștere, iar aceste modificări pot fi văzute în scanările RMN.
În timp ce scanările au arătat o schimbare permanentă a volumului cogniției sociale, aproape toți participanții la studiu au experimentat o regenerare a materiei cenușii în regiunea hipocampului a creierului, sugerând că aceasta nu pare a fi o transformare permanentă.
Articole relationate
Mi-a spus copilul că sunt o mamă rea și că își caută alta, mai bună. Ce i-am răspuns eu
Aseară, înainte de cină, fiul meu de cinci ani, cu fața roșie de nervi și o privire care ar putea topi ghețarii, mi-a trântit, poate, cea mai dureroasă propoziție...
Candida Albicans și recăderile: ce trebuie să știi
Candida Albicans este o ciupercă prezentă în mod natural în corpul uman, dar care, în anumite condiții, poate provoca infecții fungice neplăcute. Aceste infecții...
Dr. Craiu, după moartea unui copil din cauza tusei convulsive: „Este ca și cum ai lua un pistol și joci ruleta rusească cu copilul tău”
Săptămâna trecută, un bebeluș internat în stare gravă la „Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului” a pierdut lupta cu boala, după ce a...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu