Dacă ai auzit acest termen şi te întrebi ce ar putea oare să însemne, ţinând cont de faptul că cezariana este totuşi o operaţie majoră, atunci află că el se referă la îmbunătăţirea condiţiilor în care se face această intervenție chirurgicală.
Schimbările nu privesc modul în care se efectuează operaţia în sine, încă nu s-a descoperit o modalitate în care să fii tăiat şi să nu rămână nicio urmă, ci îmbunătăţirea experienţei din punct de vedere al mamei şi bebeluşului.
Naşterea prin cezariană este caracterizată printr-un contact mult mai rece între mama şi bebe în primele câteva ore. Mama este sedată, legată şi în incapacitate de a se mişca în vreun fel. De văzut, nu poate vedea decât chipurile doctorilor, întrucât în dreptul pieptului este pus un cearceaf care îi obturează vederea. Contactul între bebeluş şi mama la naştere constă în câteva secunde în care mamei i se permite să se uite la el. După care este luat, i se fac fel de fel de măsurători, este şters şi apoi scos din încăpere. Mama îl mai poate vedea după ce trec câteva ore bune şi este scoasă din secţia de reanimare. Totul cât se poate de corect, însă lipsit de suflet.
După cum povestea o colegă "Tot respectul pentru modul în care s-a desfăşurat operaţia de cezariana însă ceea ce mi-a lipsit şi nu voi mai regăsi niciodată a fost căldura naşterii, apropierea aceea intensă, momentele de extaz. Nu am putut să ţip fericită şi epuizată că am adus pe lume un nou născut. Senzaţiile au fost ca în cazul oricărei alte operaţii normale şi instinctul matern a început să apară târziu, când am început să îl ţin la san pe pielea caldă şi să îl învăţ să sugă."
►Citește și Cezariana: 5 lucruri pe care nimeni nu ți le spune
O cezariană blândă încearcă tocmai să şteargă această impresie. Pentru asta sunt luate câteva măsuri:
- mama poate vedea momentul naşterii propriu zise întrucât cearceaful opac este dat jos şi rămâne o folie transparenta
- după naştere bebeluşul este pus imediat pe pieptul mamei, aşa cum este recomandat să se întâmple şi într-o naştere naturală (şi totuşi nu prea se face pe la noi)
- mama nu mai are ambele mâini legate, una este lăsată liberă ca să poată atinge bebeluşul.
Această procedură este acum la început, fiind un program experimental al unei maternități din SUA. Mai multe detalii aici.
Gentle C-Section from BWH Public Affairs on Vimeo.
Foto: emilyrobinsonphotoblog.com