Ai auzit şi tu, probabil, că naşterea este mai uşoară dacă mama este pregătită pentru ea. Dar ce înseamnă acest lucru, de fapt? Ai să vezi că nu este vorba despre ceva la care numai iniţiaţii au acces. Şi tu poţi să te pregăteşti pentru naştere.
Înveţi ce se întâmplă în timpul naşterii
Asta înseamnă că te duci la un curs prenatal. Dacă există unul la spitalul la care vei naşte este cu atât mai bine. Pentru că atunci vei afla foarte multe şi despre politicile spitalului. Dacă nu mergi la niciun curs, atunci poţi citi ce se întâmplă în timpul naşterii din aceste articole.
Găseşti un pediatru
Este mult mai bine să îl cauţi în timpul sarcinii astfel încât să ai suficient timp la dispoziţie. Ar fi perfect dacă ai găsi unul care să fie relativ aproape de tine şi care să fie de acord să te viziteze sau să răspundă la telefon. Cea mai bună sursă? Recomandările cunoscuţilor.
►Citește și Îngrijirea bontului ombilical al nou-născutului
Discuta cu tatăl
Cel mai bine este să dicuți înainte de naştere referitor la ce va face fiecare şi la ce trebuie să renunţaţi, altfel conflictele pot să fie destul de mari. Cu siguranţă tu ai citit mai multe decât tatăl despre bebeluşi / creşterea copilului, aşa că, din când în când, mai împărtăşeşte-i şi lui din tot ceea ce ai învăţat.
Discuta cu prietenele mame
Mult mai multe afli despre sarcina, naştere, creşterea bebeluşului de la o prietenă care este deja mama. Pentru că ea îţi poate spune cum se simte ceva anume şi îţi poate explica mecanisme, evoluţii. Asta te poate face să ai aşteptări realiste, chiar dacă nu iei de bun tot ceea ce îţi spune.
Ai grijă de copilul mai mare. Sau de animalul de companie.
Dacă mai ai un copil, nu doar viaţa ta se va schimba foarte mult, ci şi cea a copilului mai mare. De fapt, mult mai mult a lui decât a ta. Aşa că trebuie să încerci să îl pregăteşti, să îl ajuţi să se obişnuiască cu ideea. În ce îl priveşte pe animalul tău de companie, acesta trebuie să se obişnuiască cu modul în care se comportă copiii, mai invaziv, mai brutal, şi să nu riposteze. Dacă simţi că este nevoie, apelează la un dresor.
Stabileşte cine te va ajuta după naştere
Poate să fie soţul care îşi ia concediu pentru naştere, poate să fie mama ta sau o prietenă care trece o oră două pe zi, poate să fie o persoană pe care o plăteşti. Important este să ştii că ai pe cine să te bazezi atunci când nu mai poţi sau când mai trebuiesc făcute şi alte lucruri, în afară de a sta cu bebeluşul.
Pregăteşte bagajul pentru spital
Am făcut o listă cu lucrurile de care aveţi nevoie, atât tu cât şi bebeluşul. Încearcă să îl ai gata cu câteva săptămâni înainte de naştere, întrucât aceasta rareori se întâmplă la termen.
►Citește și Ce îşi pun în bagajul de maternitate femeile din alte părţi ale lumii
Ştii ce să faci atunci când începe travaliul?
Medicul tău ar trebui să îţi spună destul de clar cum trebuie să procedezi: cum să monitorizezi contracţiile, când să vii la spital, cum se face internarea, de ce acte ai nevoie, cine poate să participe etc.
Cumpărături pentru bebeluş
Un bebeluş poate să folosească foarte multe lucruri sau foarte puţine. Depinde de tine cum decizi şi cum îl obişnuieşti. Pentru el importantă este doar prezenţa ta şi siguranţă pe care i-o dai. Restul sunt detalii. Aşa că alege acele lucruri care îţi fac ţie perioada mai confortabilă astfel încât să fii binedispusa şi să ai energie ca să te concentrezi asupra copilului.