Peste 90 la suta din sfaturile si indicatiile care privesc o femeie insarcinata se refera la nutritia ei si la alimentele recomandate.
Grasimi, in catitate de 30 - 40 de grame pe zi, sau aproximativ 2-3 linguri de supa cu ulei si 10-15 grame de unt. Pentru vitamine, dar, si pentru aportul de vitamina D si omega 3, necesare dezvoltarii creierului copilului alege peste gras, ulei de masline.
Zaharuri sunt admise dar in catitati mici. Zaharurile trebuie eliminate daca esti o mare consumatoare de alimente bogate in amidon. Ideal este ca intr-o zi sa nu depasesti echivalentul a sase cubulete zahar.
Produse lactate, trebuie sa fie incluse la fiecare masa. Ideal este sa mananci 3 sau 4 portii, adica o felie de branza pe zi sau o portie de branza de vaci si 3 portii de lapte sau iaurt. lactatele trebuie sa aduca 1200 miligrame de calciu pe zi. Spre exemplu 300 miligrame de calciu vin din 40 de grame de parmezan, sau fetadar si din tot atata cas sau telemea de oaie sau dintr-un litru de lapte, ori 300 de grame de crema de branza sau din trei borcane mici de iaurt. Evident toate acestea vin cu un aport caloric diferit si cu o cantitate mai mare sau mai mica de grasimi.
Carne, peste, oua in fiecare zi. ideal este sa mananci doua portii de carne pe zi, fiecare de 150 - 200 de grame. O a doua portie d ecarne poate sa fie inlocuita de doua ori pe saptamana cu peste sau oua, ori sunca de curcan sau pui. Manaca toate tipurile d ecarne si pui si porc si vita. Vita o data pe saptamana, puiul si carnea de porc alternativ. Sunt permise si necesare ouale, fie ca atare, ca o alternativa la o portie de carne sau fie adaugate in preparate. Oricum oul este un aliment sanatos si poti manca, in total 7-9 oua pe saptamana.
Regula unei alimentatii sanatoase cere sa mananci trei fructe pe zi. Consuma fructe intregi, mai degraba decat suc de fructe. Sucurile sunt bogate in zahar si calorii. De baza sunt portocalele, merele, bananele si fructele de padure. alege fructe de sezon si tine cont de zaharul pe care il contin!
Cum iti pastrezi silueta in timpul sarcinii
Legume trebuie sa fie prezente la cele doua mese principale ale zilei. Doua portii mari pe zi sunt necesare in fiecare zi. Ideal este sa consumi intre 300/400 de grame de legume fierte, gatite sau crude. Alege legume de sezon, evita legumele conservate si fa o pasiune pentru vitamine, acid fibre, acid folic, dar, de asemenea, pentru legumele de culoare verde care trebuie sa se afle in fiecare zi pe masa ta.
Cereale si derivate inseamna circa doua felii de paine si alte 200 de grame de derivate ca sursa de carbohidrati (fasole, cartofi, cereale integrale). Toate acestea inseamna 30 de grame de fulgi de porumb, 2-3 linguri de paste fierte, orez sau doi cartofi mici.