Nutritionistul Ruxandra Plesea a explicat ce pasi ar trebui sa urmezi ca sa treci de la un stil alimentar dezordonat la unul sanatos si mai ales de ce sa faci asta.
Primul pas
In primul rand sa te relaxezi putin, sa renunti la dulciurile din comert si la sucuri si sa introduci cat mai multe legume in alimentatia ta.
“O persoana care incepe sa manance sanatos ar trebui sa nu ia lucrurile foarte drastic. Primul pas este sa introduca legumele. Jumatate din ce mananca sa fie legume. Al doilea pas este ca alimentele sa fie variate si al treilea, cand rafinezi dieta, sa se gandeasca la sursa de unde vin, daca sunt organice sau nu. In plus, trebuie sa renunte la dulciurile cu indulcitori artificiali, din comert, si la sucuri”, a explicat nutritionistul Ruxandra Plesea.
Adictia de dulciuri
Ca tot veni vorba despre “ceva-ul dulce” de dupa masa, medicul nutritionist a atras atentia asupra adictiei de dulciuri, care iti ameninta sanatatea si care duce la schimbari bruste de strari si chiar la depresie.
Daca vrei sa scapi de aceasta dependenta, trebuie sa nu mananci deloc zahar timp de 30 de zile. Daca reusesti sa treci de primele 10 zile, esti ca si vindecat, pentru ca asta este perioada cea mai dificila, cu schimbari de stare si pofte de cele mai nesanatoase alimente.
Mai mult de atat, gratie faptului ca papilele gustative se regenereaza, dupa 30 de zile ceaiul cu doua lingurite de zahar ti se va parea sirop, asa ca ai scapat definitiv de pofta de dulce!
Mit: dieta inseamna o lunga lista cu alimente interzise
Care este cel mai cunoscut mit in care nu ar trebui sa mai credem? Ruxandra Plesea: “Ca dieta inseamna o lunga lista cu alimente interzise. Dieta inseamna un stil de viata care sa tina cont de toate alimentele naturale, pentru ca variindu-le esti la adapost de exces si in echilibru pentru ca ai toti micronutrientii si se regleaza foarte bine functiile metabolice si toate functiile corpului. De cate ori ai o lista scurta, poftesti la toate cele si mai rau faci. Nu functionam bine asa, cu restrictie”, a raspuns aceasta.
Fructe din supermarket sau deloc?
Cred ca toata lumea a vazut filmuletele in care un barbat curata ceara de pe mere sau portocale inainte de a le manca. Asa s-a nascut intrebarea: “daca nu am cum sa ma duc la piata si am o singura varianta de unde sa cumpar fructe, marketul de la coltul blocului, cumpar sau mai bine ma lipsesc?”. Ne lamureste nutritionistul: “Mai bine le cumparam decat deloc. Cat de cat mai contin ceva fibre. Dar intotdeauna piata ne da barometrii. Asa aflam ce este de sezon si proaspat”.
Cum refaci flora intestinala?
Sa zicem ca pana acum ai mancat fast food destul de des, iar sucurile nu iti lipseau din casa si te-ai hotarat sa incepi sa mananci sanatos. Nutritionistul explica faptul ca este normal sa te balonezi atunci cand treci de la o astfel de alimentatie la una bogata in fibre, vitamine si nutrienti.
“Poti sa-ti refaci flora cu multe fibre, mai scapi de dulciuri, mai ales de cele cu indulcitori artificiali, si repopulezi cu alimente care contin probiotice (sana, chefir, iaurt facut in casa, muraturi).
De unde vin poftele alimentare?
Probabil ti-e foarte cunoscuta afirmatia: “As manca ceva, dar nu stiu ce. Parca ar merge ceva dulce”. Si de cele mai multe ori chiar iti e pofta de dulce. Sau poate de cirese, peste sau branza.
Ruxandra Plesea a explicat ce se intampla de fapt: “Poftele alimentare vin din malnutritie (adica ii lipseste organismului ceva, un nutrient), din faptul ca mananci prea putin, ceea ce iti incetineste metabolismul sau dintr-un prost control al emotiilor”.
Tema pentru acasa
Acum ca nu ti se mai pare atat de complicat sa incepi sa mananci sanatos, nutritionistul iti va da un argument foarte bun pentru care ai face asta. Atat de bun, incat de acum te vei gandi de doua ori inainte sa desfaci o punga de chipsuri.
“Scopul principal pentru care ar trebui sa mananci sanatos este ca sa te simti bine, dar ia in calcul si faptul ca ce mananci azi se transmite copiilor tai si chiar si pana la a treia generatie. O sa spui ca bunica ta a mancat sunca toata viata si uite ca traieste bine, merci. Problema este ca bunica si-a stricat genele si ti le-a transmis tie. In plus, chiar daca te simti bine acum, la 25, 30 si ceva de ani, indiferent de ce mananci, nota de plata iti va veni dupa 40 de ani”, avertizeaza nutritionistul Ruxandra Plesea.