Iata cateva amanunte din categoria celor pe care nu ti le spune nimeni, dar care se intampla in sala de nasteri. Vorbim despre toate astea si iti dezvaluim adevarul gol-golut.
1. Epidurala calmeaza durerile nasterii si multe femei o folosesc. Dar, prea putine femei stiu ca epidurala lungeste cu pana la 2 ore tot travaliul si nasterea. In plus face tot procesul ceva mai dificil. Deseori la a doua nastere durata travaliului creste cu pana la 3-4 ore daca se foloseste anestezia epidurala. In plus sansele necesitatii utilizarii forcepsului cresc cu peste 20%.
Epidurala calmeaza durerile in sine, dar produce alte efecte neplacute unele chiar dureroase. In cursul nasterii femeile care au facut anestezie epidurala spun ca presiunea resimtita in abdomen le dadea senzatia ca trebuie sa nasca o minge de bowling ceea ce este extrem de frustrant si lipsit de eficienta. Toate acestea se intampla pentru ca anestezia epidurala blocheaza capacitatea unor muschi de a reactiona.
Anestezia epidurala este una din solutiile cel mai putin daunatoare pentru fat si mama, desi implica o serie de complicatii si necesita o suma de precautii de care si medicul obstretician si femeia insarcinata trebuie sa tina seama.
2 . Exista ideea ca ruperea apei produce un dezastru. Fals si nerealist. De cele mai multe ori ruperea membranelor produce o surgere moderata de lichid amniotic, undeva pana in 200 de mililitri, poate chiar mai putin. Capul copilului care este pozitionat pe canalul de nastere in momentul in care membranele se rup natural, actioneaza ca un dop, ceea ce face ca scurgerea de lichid amniotic sa fie redusa sau foarte redusa.
In cazul in care se membranele se rup natural cele mai multe femei isi imagineaza ca urmeaza sa nasca imediat. Fals! De cele mai multe ori intre acest moment si nasterea propriu-zisa poate sa treaca intre 24 si 48 de ore. Oricum daca membranele se rup natural, trebuie sa mergi la maternitate, dar in nici un caz alergand.
3. Se crede ca nasterea prin cezariana obliga ca urmatoarea sarcina sa fie finalizata tot cu cezariana, in ideea ca poate sa apara ruptura uterina. In fapt acest risc este de doar 0,8%, in cazul in care a doua sarcina este finalizata cu nastere naturala dupa o nastere prin cezariana.
Este insa ideal ca intre cezariana si nasterea naturala sa treaca cel putin 3 ani pentru ca riscul de ruptura uterina sa scada sub 1%.
Citeste si:
Complicatiile anesteziei epidurale
Ce se intampla de fapt cand se rupe apa?
Riscurile nasterii prin cezariana