Daca iti doresti o nastere naturala, atunci, spre deosebire de ce ai putea crede, chiar trebuie sa te pregatesti pentru asta. Haideti sa vedem ce trebuie sa faci si ce nu trebuie sa faci ca nasterea ta naturala sa fie de succes.
Trebuie sa:
Gasesti locul in care vei naste si persoana cu care se va intampla asta. De exemplu, nu este recomandat sa alegi o maternitate unde rata de cezariene este mare. De asemenea, si doctorul este important: ce parere are el de nasterea naturala? Este de acord sa nu foloseasca vreo metoda de inducere a nasterii si nici epidurala, ambele fiind considerate un factor suplimentar de risc, care poate duce, in final, la o cezariana? Care sunt politicile spitalului: de exemplu ai putea sa mergi sau sa iti schimbi pozitia in timpul travaliului?
Sa te pregatesti fizic. Pentru a naste mai usor ai nevoie de o buna conditie fizica si asta se poate obtine prin plimbari sau exercitii. In plus, exista cateva exercitii speciale care pot usura nasterea, prin pregatirea muschilor pelvieni. Mai multe despre asta poti afla de aici. Se spune ca pentru a naste natural trebuie sa te pregatesti tot timpul sarcinii si nu este foarte departe de adevar.
Sa te pregatesti psihic. Ca in orice incercare grea, pshicul este hotarator. Daca nu crezi ca vei reusi cel mai probabil asa se va intampla. Ca sa te pregatesti mental spune-ti in fiecare dimineata urmatoarele adevaruri: femeile nasc natural de mii de ani, corpul stie perfect ceea ce are de facut, ceea ce simti in timpul nasterii nu este durere, ci faptul ca nasterea progreseaza si ca asta inseamna ca nu mai este mult si vei tine bebelusul in brate. Mai multe despre gandirea pozitiva in timpul nasterii poti afla de aici.
Sa pregatesti modul in care faci fata durerii. Exista mai multe tehnici care te pot ajuta cu durerea din timpul nasterii, de la hipnoza, pana la schimbarea pozitiei. Intrucat nu poti stii cu adevarat ce va functiona si ce nu, este bine sa cunosti cat mai multe dintre aceste tehnici. Cel mai simplu mod de a le afla este urmand un curs prenatal.
Nu trebuie sa:
Asculti toate povestile ingrozitoare despre nastere. Aproape sigur dai peste ele daca incepi sa ii asculti pe unii si pe altii vorbind. Daca detectezi ca ar fi vorba despre o relatare care nu este pozitiva atunci retrage-te. Ai nevoie de toata increderea in tine si speranta ca lucrurile vor fi bine.
Pleci sa nasti moarta de foame. Travaliul este lung si necesita multa energie, asa ca ajuta corpul sa-i faca fata mancand sendvisuri, paste. Ba chiar ar fi indicat sa te rasfeti cu o inghetata sau altceva dulce.
Fii singura in momentul nasterii. Pe langa doctor, ar fi minunat daca ar exista cineva care sa te sustina - fie cineva apropiat din familie, fie o doula. Cineva care este de acord cu modul in care vrei sa nasti si care va fi alaturi de tine atunci cand ti se pare ca nu mai poti si ca vrei sa renunti (un astfel de moment apare aproape la fiecare nastere, mai ales spre sfarsit).
Iti fac ganduri negre chiar daca totul nu s-a petrecut exact cum ti-ai inchipuit. Cu atatea planuri si pregatiri pe care le-ai facut, faptul ca nu ai reusit sa nasti natural poate fi vazut ca un esec. Impaca-te cu gandul ca ai facut tot ceea ce ai putut si ca nu ai motiv pentru care sa nu fii mandra de tine.