Inainte de venirea pe lume a bebelusului mamele incep sa se intrebe de ce oare au nevoie in primele saptamani dupa nasterea copilului. Daca nu ai o prietena care a nascut de curand care sa te indrume si sa iti spuna care sunt lucrurile esentiale, risti sa te pierzi intr-o lista nesfarsita de cumparaturi.
Noi o sa iti spunem ce sa nu cumperi sau ce sa cumperi in cantitati mici inainte de venirea pe lume a copilului deoarece este foarte probabil sa nu ai nevoie de aceste lucruri.
Inainte de nastere, stabileste impreuna cu partenerul tau un buget pentru camera bebelusului (aici incluzand si lucrurile si obiectele de care va avea nevoie) si incearca sa nu il depasesti. Este dovedit faptul ca tinerii parinti, aflati la primul copil cheltuiesc nejustificat de mult si cumpara lucruri in exces si lucruri de care nu se vor folosi (aproape) niciodata.
O lista de lucruri de care nu ai cu adevarat nevoie:
Protectie laterala pentru patut
Protectia laterala pentru patut este o aparatoare din material textul care se leaga de gratiile patutului pentru ca bebelusul sa nu dea cu capul de lemn. Problema este ca de multe ori aceste protectii sunt mai mult un pericol pentru siguranta copilului. Copiii trebuie pusi sa doarma pe spate, departe de orice material moale care ar putea sa le acopere narile si sa ii sufoce. In momentul in care bebelusul incepe sa se miste (in jur de 3-4 luni incepe sa se tare) trebuie sa te asiguri ca protectia este bine legata si ca bebelusul nu se poate sufoca in materialul protectiei de pat. Odata ce incepe sa se ridice este bine sa indepartezi protectia ca sa nu se incurce in ea.
Oricum, la inceput bebelusul nu se va misca si nu va ajunge sa dea cu capul de gratii. Hotaraste mai tarziu daca ai sau nu nevoie de protectie de pat.
Crema pentru iritatiile provocate de scutec
Vestea buna este ca daca ii vei schimba des scutecele si ii vei mentine funduletul curat si uscat, iritatiile de scutec nu sunt un mare risc – mai ales la inceput cand inca nu ai inceput diversificarea. Dupa 6 luni, cand bebelusul incepe sa manance fructe lucrurile se pot schimba. Cremele sunt scumpe si este bine sa le cumperi doar in momentul in care constati ca bebelusul are nevoie de una.
Lapte praf
Nu ai nevoie de lapte praf! Daca pornesti la drum cu preconceptia ca nu vei putea alapta sau ca bebelusul are nevoie de supliment de lapte praf, cel mai probabil vei avea un copil hranit cu formula de lapte. Cumpara o formula de lapte praf doar la indicatia medicului si doar arunci cand acesta considera ca bebelusul are nevoie de supliment. Altfel, fii increzatoare in fortele tale si alapteaza cat mai mult! (Nici nu mai punem la socoteala faptul ca este absolut gratuit).
Iar in cazul in care te hotarasti sa il hranesti cu formula de lapte, cere de la maternitate sau farmacii mostre de formula si vezi cu care se impaca cel mai bine bebelusul. Abia dupa aceea cumpara o cutie intreaga de lapte.
Ce sa nu cumperi
Suzete
Unui numar suprinzator de mare de bebelusi nu le plac suzetele. Daca bebelusul nu este interesat nu il forta. De ce sa il inveti sa se linisteasca cu ajutorul unei suzete cand poate invata sa se calmeze singur? Fara sa mai pui la socoteala ca te vei chinui sa il faci sa nu mai foloseasca suzeta cateva luni mai tarziu. Daca este nelinistit si plange mult, poti incerca cu o suzeta, dar sigur nu vei avea nevoie de un set intreg de suzete. Ulterior vei decide daca este cazul sa cumperi mai multe.
Paturica pentru iesirea din maternitate
Cumpara o singura paturica pe care o vei folosi si pentru patutul lui. „Scosul” din maternitate dureaza fix cat dureaza o cursa de taxi si nu cred ca este cazul sa faci parada de moda cu o paturica speciala alba cu dantela. Oricum nu o va vedea nimeni (poate doar taximetristul).
Haine pana la 3 luni
În mod evident, copilul are nevoie de ceva haine pentru momentul in care vine acasa insa majoritatea mamelor exagereaza cu numarul hainelor.
Va creste atat de repede si te vei intreba cum de nu a reusit sa poarte nici macar jumatate din hainele pe care ai dat atatia bani. In plus, fiecare copil creste diferit, iar etichetele sunt doar orientative. Pentru inceput ai nevoie de cateva body-uri (maneca scurta, maneca lunga), 2-3 perechi de pantalonasi, o jacheta subtire, o jacheta groasa. Cam acestea sunt lucrurile de strica necesitate de care ai nevoie la inceput.
Pe masura ce creste, vei sti deja care sunt lucrurile cel mai des folosite si care sunt lucrurile pe care le poarta ocazional. Astfel vei incepe sa cumperi doar acele lucruri care ii sunt necesare si in cantitatile potrivite. Ca un pont, te sfatuiesc sa apelezi si la magazinele second hand: vei gasi haine frumoase, foarte putin sau char deloc purtate.
Pantofi
Nici nu te gandi sa cumperi pantofi. Alege sosete mai subtiri si mai groase si gandeste-te la pantofi doar cand se va face mai frig afara (si atunci alege botosei pentru ca de pantofi sau sandale nu poate fi vorba in primele luni de viata).
Citeste si despre 6 lucruri de care sa tii cont cand aranjezi camera copilului.
Inele pentru dentitie
Nu te arunca sa cumperi inele de dentitie inainte sa se nasca copilul. Vei avea nevoie de ele ce mai repede in jurul varstei de cinci luni. Atunci iti vei da seama daca copilul prefera materialele mai moi sau mai tari si vei alege in functie de asta cele mai bune inele de dentitie.
Jucarii
Nu ai nevoie de nici un fel de jucarie in primele saptamani de viata. Poate doar de un carusel cu muzica si lumina pentru patut, desi si aici parerile sunt impartite. Mai tarziu concetreaza-te pe jucariile de buna calitate, eco si in culori placute. Nu cumpara o mie de jucarii, mai bine 2-3 si acelea bune. Copilul va incepe sa descopere lumea si totul va fi penru el interesant. O jucarie va fi pusa pe plan de egalitate cu o sticla de plastic cu boabe de fasole in ea sau cu o revista ale carei pagini fosnesc placut.
Sursa foto: hepta.ro