Iata care sunt mancarurile care trebuie evitate cu orice pret in timpul sarcinii.
Renuntati la branzeturile moi
Puneti-va parmezan pe paste si abtineti-va de la a manca branzeturi moi. Acest tip de branza, produs din lapte nepasteurizat poate adaposti bacterii Listeria, care pot fi periculoase si pot pune in pericol sanatatea si chiar viata copilului tau. Este indicat sa eviti branzeturile de tip Brie, Camembert, cu mucegai albastru, Queso. Exceptie fac produsele pe care scrie ca sunt realizate din lapte pasteurizat.
Friptura in sange
Chiar daca iti place friptura in sange, acum este momentul sa treci la carnea bine facuta. Carnea insuficient gatita poate contine toxoplasmoza si o serie de bacterii. Cand mananci in oras asigura-te ca primesti carnea fierbinte si bine facuta.
Fereste-te de sucurile proaspete
Oricat de ciudat ar parea, sucurile proaspat stoarse se afla pe lista de alimente interzise in sarcina. Sucurile proaspat stoarse din restaurante sau baruri nu pot fi pasteurizate pentru a fi protejate impotriva bacteriilor daunatoare, inclusiv Salmonella si E.coli. Daca esti gravida este mai bine sa eviti pericolul si sa consumi suc pasteurizat, la cutie.
Adio sushi
Fanele sushi vor trebui sa se abtina 9 luni de la aceasta delicatesa. Desi fructele de mare sunt o sursa de proteine, fructele de mare crude pot fi o sursa de paraziti si de bacterii daunatoare. Recomandarea este sa consumati peste si alte fructe de mare doar daca au fost bine fierte.
Aluat crud
Cand faci biscuti sau alte prajituri esti tentata sa gusti cate putin din aluat. Daca aluatul contine oua crude, chiar si mica bucatica pe care o gusti ar putea fi periculoasa. Unul din 20 000 de oua este contaminat cu Salmonella.
Dressing cu oua crude
Ouale crude sunt utilizate in dressing-uri pentru salate (salata Caesar, sos Béarnaise, sos Hollandaise, maioneza). Mai bine alegi variantele gata facute din magazine, facute cu oua pasteurizate.
Adio Tiramisu
Multe dintre deserturi de casă , inclusiv spumele, bezelele sau tiramisu contin ouă crude. Incercati sa faceti prajituri coapte si renuntati o vreme la deserturile pe baza de oua crude
.
Peste cu mercur
Pestele este bun pentru tine si copilul tau, dar ai grija ce peste alegi. Pestele sabie, macroul sau rechinul contin niveluri ridicate de metilnercur. Acest metal poate fi daunator pentru copil chiar si in cantitatile mici care se regasesc in peste. Alege alte tipuri de peste cum ar fi pisica de mare, somonul, codul,tonul. Nu exagera cu consumul de peste.
Mezeluri
Spre deosebire de alti agenti patogeni, listeria poate creste la temperaturile din frigiderul tau. Din acest motiv ar trebui sa eviti mezelurile atunci cand esti insarcinata. Daca iti este pofta de crenvursti poti manca, insa doar imediat dupa ce i-ai fiert.
Pateuri sau creme cu carne
Pateurile conțin carne perisabila deci sunt susceptibile sa contina listeria. La fel si cremele de uns pe paine care contin carne sub diferite forme. Din fericire, conservele de carne sunt pe lista de alimente sigure.
Fructe si legume nespalate
Acum este momentul sa consumi cat mai multe fructe si legume! Nu inainte insa de a le spala foarte bine sub jet de apa. Toxoplasmoza poate trai pe fructele si legumele nespalate. Freaca-le bine si taie partile lovite sau innegrite deoarece pot ascunde bacterii.
.
Germeni incoltiti
Nu manca germeni de varza, lucerna, trifoi sau ridichi. Bacteriile pot intra in semninte inainte ca mugurii sa inceapa sa creasca, iar germenii sunt practic imposibil de spalat.
Fructe de mare afumate
Somonul afumat, oricat de bun la gust ar fi, trebuie scos de pe lista de mancaruri pentru gravide. La fel si alti pesti afumati. Singura modalitate in care puteti consuma peste afumat este intr-o mancare gatita.
Scoici crude
Scoicile crude pot fi populate de paraziti si bacterii care, în general, nu se găsesc în fructe de mare fierte.
Mancare la caserola
Mancarea la caserola poate fi consumata doar daca vine direct de la restaurant la tine acasa. Daca ti-ai luat mancare la caserola si o tii in masina mai mult de o ora, doua, bacteriile se vor inmulti rapid.