Sacul amniotic, membrana dura care il inconjoara pe fat in interiorul uterului, la un moment dat, in cursul procesului de nastere naturala, se rupe. Ruperea este de cele mai multe ori brusca, dar nu este obligatoriu. Ruperea membranelor inseamna ca lichidul amniotic se scurge in afara. Este un moment ciudat, dar daca nu ai trecut prin asa ceva se cheama ca nu ai fost insarcinata.
Uneori momentul este evident, simti un mare val de lichid care va trece prin haine si pur si simplu nu poate fi confundat cu nimic altceva. Alteori, totusi, se intampla intr-un mod mai subtil, incat poate sa fie confundat. Depinde si de momentul cand se intampla dar si de cat lichid amniotic ai in uter.
Ruperea membranelor, denumirea tehnica a ruperii apei, se poate produce inainte sau in timpul travaliului. Cand se produce inainte de travaliu, de cele mai multe ori inseamna ca travaliul este iminent sau ca acesta urmeaza sa se declanseze in urmatoarele ore.
Ce trebuie sa faci?
►Spalata-te si schimba-te si, foarte important, nu te panica! Nu ai nici un motiv.
►Anunta-ti medicul. Acesta o sa te intrebe despre cantitatea de lichid care s-a scurs, despre culoarea si mirosul acestuia si o sa-ti spuna ce sa faci.
Lichidul amniotic poate fi incolor, roz, maro sau verde. Daca lichidul este maro sau verde, insemna ca bebelusul a eliminat deja fecale in uter, situatie in care se spune ca lichidul are pete de meconiu. Nu este nici o problema, dar in acest ultim caz nasterea trebuie sa aiba loc cat mai repede.
De cele mai multe ori contractiile vor incepe in cateva ore, iar travaliul se va derula in mod normal.
Daca nu aveti inca 36 de saptamani de sarcina, este mai putin probabil sa intri in travaliu. Dar daca apa s-a rupt medici recomanda inducerea travaliului pentru a evita patrunderea infectiilor in uter, in conditiile in care sacul protector a fost perforat.
Afla mai multe despre dopul de ceara si aflacare sunt semnele care iti arata ca ai intrat in travaliu