Casa de Asigurari de Sanatate va functiona din 2014 pe un nou principiu. Vor exista trei pachete de servicii: - un pachet de servicii de baza, care vor fi gratuite (se vor acorda indiferent daca platiti sau nu la CNAS); un pachet de servicii care vor fi acordate gratuit numai persoanelor asigurate si un pachet de servicii pentru care se plateste, chiar daca ai asigurare. Modificarile vor intra in vigoare incepand cu luna martie 2014.
"Pentru cetăţenii neasiguraţi, noul pachet minimal include asistenţă medicală de urgenţă, planning familial, monitorizare gravide şi lehuze, precum şi consultaţii pentru cazuri acute.
Noul pachet de bază, pentru cetăţenii asiguraţi, prevede o singură consultaţie preventivă la trei ani, făcută de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice între 18 şi 39 de ani, şi cel mult două consultaţii în trei luni în cazul pacienţilor "cu risc normal" care au o problemă nouă sau acută de sănătate." Mediafax
Cea mai mare schimbare in ceea ce priveste femeile gravide este faptul ca nasterea prin cezariana nu se mai efectueaza gratuit nici in spitalele de stat (dupa ce de anul trecut nu se mai deconta o parte din costul ei la spitalele private). Se ia insa in calcul daca este o vorba despre o interventie la cerere sau despre o interventie necesara din punct de vedere medical.
Conform Stirilor PROtv statul roman cheltuia in medie 250 de dolari pentru o operatie de cezariana dintr-un spital de stat. Insa, pe langa aceasta suma se adauga atentiile acordate medicilor, asistentelor etc. Astfel, o nastere intr-un spital de stat putea sa ajunga pana la 400 de euro.
Pentru femeile gravide vor fi gratuite urmatoarele servicii:
- asistenţă medicală femeilor gravide.
- opt vizite prenatale pentru urmărirea gravidei cu risc scăzut care vor fi făcute după următorul grafic: luarea în evidenţă în primul trimestru de sarcină (prima vizită), urmată de vizite la medic la 16 săptămâni de sarcină, la 24 de săptămâni de sarcină, la 28 de săptămâni de sarcină, la 32 de săptămâni de sarcină, la 36 de săptămâni de sarcină, la 38 de săptămâni de sarcină şi la 40 de săptămâni de sarcină.
- urmărirea lehuzei la domiciliu: la externare din maternitate şi la patru săptămâni de la naştere.
- testarea gratuită pentru HIV şi lues şi consiliate să alăpteze exclusiv la sân până la vârsta de şase luni.
Pentru copii vor fi gratuite urmatoarele servicii:
- consultaţii la externarea din maternitate şi la vârsta de o lună – acestea vor fi acordate la domiciului mamei/copilului.
- medicul de familie va mai consulta copilul la 2 luni, 4 luni, 6 luni, 9 luni, 12 luni, 15 luni, 18 luni, la un an şi la 3 ani.
- medicul de familie va consulta gratuit o dată pe an copiii cu vârste cuprinse între 4 şi 18 ani.
- sunt acoperite și următoarele vaccinuri: vaccinare antidifterie, antitetanos, antituse convulsivă, antipoliomielită, antihaemophilus influenzae B, antihepatita B, antipneumococica, antirujeolă, antirubeolă, antioreion, care vor fi făcue în cabinetul medicului de familie, potrivit calendarului național.
- consultaţii preventive pentru supravegherea stării de sănătate a copiilor şi adolescenţilor asimptomatici, cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani.
Articole relationate
9 Mituri despre sarcină și frig – Demontate!
Sarcina este o perioadă plină de sfaturi contradictorii și mituri. În sezonul rece, multe idei eronate despre impactul frigului asupra sănătății gravidelor pot...
Accident rutier în care a fost implicat un microbuz școlar. Cel puțin un copil a fost rănit
În județul Caraş Severin, un microbuz şcolar a fost implicat într-un accident rutier. Un copil de 12 ani şi o femeie au fost răniţi.
Dana Rogoz, mesaj emoționant pentru tatăl ei, la 11 ani de când s-a stins din viață. „E jale, tata”
Ieri, 18 noiembrie, tatăl Danei Rogoz ar fi împlinit 60 ani. Au trecut, însă, 11 ani de când acesta a trecut în neființă, spre durerea ei și a familiei.
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu