Daca banuiesti ca te afli la inceputul sarcinii sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le faci, astfel incat totul sa se desfasoare fara probleme
1. Confirma sarcina
Probabil ca deja ai facut un test de sarcina, cumparat de la farmacie. Desi acestea sunt destul de sigure, o sarcina trebuie confirmata de catre un doctor ginecolog. Aceasta se poate cu ajutorul unei ecografii la 4-6 saptamani de la concepere. Mai multe despre testele de sarcina poti afla de aici.
2. Gaseste un doctor care sa iti monitorizeze sarcina
Este posibil sa nu intalnesti din prima doctorul care iti va urmari intreaga sarcina. Este foarte probabil ca el sa nu fie doctorul care te va asista la nastere. Insa trebuie sa mergi la un consult medical pentru ca urmeaza sa iti spuna de ce vitamine si minerale ai nevoie si te va anunta care sunt analizele medicale pe care trebuie sa le faci in primul trimestru.
3. Renunta la substantele nocive
Aici intra mai ales tigarile si alcoolul, la care trebuie sa renunti imediat ca suspectezi ca esti insarcinata. Cafea poti consuma, insa cu moderatie. Ciocolata nu intra pe lista alimentelor interzise.
4. Afla ce trebuie sa mananci
Este posibil sa observi ca apetitul tau creste foarte mult. Si, in plus, ai capatat unele gusturi ciudate. In principiu poti sa mananci cam orice, singura conditie fiind sa fie cat mai variat. Daca nu ai acordat pana acum atentie dietei atunci ar fi util sa citesti cate ceva despre ce inseamna sa mananci sanatos.
5. Daca iti este greata
Este o situatie des intalnita sa iti fie greata in primul trimestru al sarcinii. Remediul este sa mananci putin si des. Mai multe sfaturi aici. Nu rareori se intampla ca primul trimestru sa vina si cu o senzatie de balonare si constipatie. Toate aceste efecte neplacute sunt datorate hormonilor de sarcina.
6. Fara riscuri inutile
Se poate intampla sa fii una dintre femeile norocoase care nu trec prin niciun fel de schimbare odata cu instalarea sarcinii - nu esti obosita si lipsita de energie, nu te doare nimic, nu te gandesti numai la mancare. Asa ca viata ta poate continua ca inainte. Cu toate acestea, nu te expune unor riscuri inutile, cum ar fi eforturi fizice mari sau sporturi periculoase. Pentru bebe primul trimestru este cel mai dificil, ajuta-l avand grija de tine.