Ziua cea mare a trecut. Rochia de mireasa si-a jucat rolul. Ce urmeaza? Foarte multe femei vorbesc depre tristetea dupa nunta si o definesc ca pe inexplicabila senzatie de vid. Se pare ca sentimentul este firesc, dar din fericire pasager.
“Tristetea de dupa nunta este un sentiment aproape normal, consecinta mari incarcaturi care precede nunta si a finalului brusc. In plus, tristetea este alimentata si de faptul ca, fie pleaca, fie nu pleaca in calatorie de nunta, un cuplu proaspat casatorit are parte de o anume izolare, pe principul ca nu trebuie deranjati, singuratate pe care tinerii casatoriti nu prea stiu cum sa o gestioneze”, explica Sophie Cadalen specialist al psihologiei de cuplu si este autoare cartii “Inventeaza cuplul”. Cadalen trateaza si analizeaza, cu franchete si fara falsa pudoare problemele cuplului.
De ce apare “tristetea de dupa nunta”?
Pe de o parte este vorba despre diferenta dintre vis si realitate. Visele par sa fie mereu mult mai colorate decat, realitatea. “Casatoria este pentru femeile tinere si nu doar pentru ele, un vis, o aspiratie. Iar dintr-o data visul devine realitate. Este ca si cum ai fi trecut peste un hotar. Incepi o altfel de viata”, cometeaza Sophie Cadalen Pe de alta parte este vorba despre proiectul absolut in care s-au investit luni de pregatire, totul consumandu-se in cateva ore.
Nu in ultimul rand vin intrebarile si o oarecare ingrijorare “Realizezi abia dupa nunta ca ai intrat intr-o alta etapa. Si pot apare intrebari. Te intrebi daca sotul tau este barbatul perfect, daca nu era mai bine sa mai astepti si de ce nu-ti mai este permis sa cochetezi, asa cum o faceai inainte de nunta”, spune Sophie Cadalen. Psihologul Sophie Cadalen sustine ca tristetea maritala este o faza prin care trec toate cuplurile dupa casatorie. Daca nu apare in primele zile de dupa nunta, apare in primul an si, de regula, dureaza mai mult. “Sunt cazuri, in care se poate ransforma in depresie si este una din principalele motive pentru care cuplurile se desprat, la foarte scurt timp dupa nunta”.
“Casatoria a doi oameni nu inseamna neaparat ca cei doi sunt un cuplu. Constructia relatiei de cuplu este o chestiune care dureaza doi, trei ani de covietuire cu toate ale vietii” afirma Sophie Cadalen.
Cum tratezi, cum vindeci?
“Nu ramane pasiva. Viata este miscare, initiativa, lupta si efort, implicat-te in proiecte noi, care sa-ti ofere satisfactii, care sa te mobilizeze, care sa-ti ofere speranta, incredere si obiective noi. Si aici ma refer la orice: de la cursuri de bucatarie, la redecorarea bucatariei cu minim de bani, de la impletitul unui pulovar pentru proaspatul tau sot, la conceperea unui copil”, te sfatuieste Sophie Cadalen.
Constructia cuplului
“Este partea cea mai grea, mai frumoasa si mai provocatoarea a vietii de cuplu. Este o imensa investitie de capital sufletesc, de timp si energie. Poate fi cea mai delicata si in acelasi timp cea mai solida constructie. Tine cont de faptul ca cel mai bun parteneriat oamenii il realizeaza atunci cand muncesc impreuna” explica Sophie Cadalen.
- Tags:
- depresia
- preconceptie
Articole relationate
Italienii care apelează la mame surogat, chiar și în alte țări, pedepsiți cu închisoarea
Miercuri, 17 octombrie, Parlamentul Italiei a adoptat o lege care pedepsește cu închisoare sau amendă de până la un milion de euro cetățenii italieni se deplasează...
Prevenirea sinuciderii la adolescenți: 12 lucruri pe care părinții le pot face
Pe măsură ce copiii cresc și devin mai independenți, poate fi mai dificil pentru părinți să știe ce gândesc și simt aceștia. Deși stările adolescenților pot...
Ziua Mondiala a Sănătății Mintale. Cum influențează părinții sănătatea mintală a copiilor
Astăzi, 10 octombrie, este Ziua Mondiala a Sănătății Mintale. Iar dacă este să ne gândim la copiii noștri și la modurile în care ne putem asigura că le oferim...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu