Bei mult ceai și alăptezi? Dacă bei ceai în timpul alăptării, trebuie să ai în vedere că majoritatea ceaiurilor conțin cofeină. Cofeina nu este recomandată în cantități mari, iar mămicile care alăptează sunt sfătuite să bea cel mult două sau trei căni de ceai pe zi. De asemenea, atunci când bei ceai cu cofeină, este indicat să bei o ceașcă după alăptare. Dacă bei ceai înainte de hrănirea bebelușului la sân, cofeina va intra în laptele matern.
Excesul de cafeină poate determina copilul să devină agitat și poate provoca probleme de somn. Mama poate începe să consume mai mult ceai, odată ce copilul are vârsta de aproximativ șase luni.
Majoritatea ceaiurilor din plante nu conțin cafeină (citiți întotdeauna eticheta). Deci, de ce să nu-ți înlocuiești ceaiul obișnuit cu niște ceaiuri pe bază de plante, decafeinizate?
Ceaiurile din plante pot fi uneori folosite ca medicamente. Acesta este motivul pentru care este esențial să discuți mai întâi cu medicul tău înainte de a consuma orice tip de ceai dacă alăptezi.
► Citeşte şi: Cele 7 minuni ale laptelui matern
Cum alegi ceaiul potrivit pentru tine
- Asigură-te că este fără cafeină dacă bei mai mult de trei căni pe zi.
- Asigură-te că planta specifică este sigură de consumat în timpul alăptării.
- Asigură-te că planta specifică din ceai nu scade aportul de lapte matern.
- Întotdeauna consultă medicul pediatru înainte de a bea ceaiuri din plante în timpul alăptării.
Plante de evitat în timpul alăptării
Dacă ești proaspătă mămică și alăptezi, iată câteva tipuri de ceai pe care trebuie să le eviți:
- Ceaiul de salvie
- Ceaiul de mentă
- Ceaiul de nuc negru
- Ceaiul de roiniță
- Ceaiul de coada-șoricelului
- Ceaiul de pătrunjel, cimbru sau oregano
- Ceaiul de măcriș
► Citeşte şi: Jack Newman: ce înseamnă un start bun în alăptare
Ierburi care pot scădea alimentația cu lapte
Folosirea unor cantități mari din următoarele plante medicinale și alte remedii naturale trebuie evitată în timpul alăptării, deoarece scade aportul de lapte. Unele mămici au observat o diminuare a cantității de lapte după ce au băut ceai de salvie (de multe ori recomandat atunci când bebelușul este înțărcat), după ce au mâncat o mulțime de bomboane mentolate sau alte alimente/ ceaiuri cu cantități mari de plante. Aceste ierburi sunt uneori folosite de mamele care alăptează pentru a trata excesul de lapte sau pentru a se înțărca puiul.
Ceaiuri din plante care cresc producția de lapte matern
- Ceaiul de frunze de zmeură
- Ceaiul de urzică
- Ceai de fenicul
- Ceai de hamei
► Citeşte şi: Cele mai bune alimente pentru creșterea producției de lapte matern
Plante specifice, ceaiurile și alăptarea
Alăptarea și ceaiul verde: Poți bea ceai verde în timpul alăptării? Majoritatea ceaiurilor verzi conțin cafeină, dar este posibil să găsești un ceai verde care nu conține cafeină. Nu sunt recomandate cantități mari de ceai verde femeilor care alăptează. Această plantă nu a fost testată pentru siguranță în timpul alăptării.
Alăptarea și ceaiul cu frunze de zmeură roșie: Acesta este un ceai excelent pentru alăptare (crește aportul de lapte) și conține o mulțime de minerale.
Alăptarea și ceaiul de urzică: Această plantă este, de obicei, combinată cu alte plante pentru crește producția de lapte.
Alăptarea și ceaiul de mușețel: ceaiul de mușețel este uneori folosit pentru a ajuta mămica să se odihnească sau să doarmă mai bine și poate ajuta chiar și la calmarea unui bebeluș cu dureri de gingie.